Patrijarh Pavle pre 20 godina: Zadatak veronauke je da poznate Boga 1Javni čas veronauke pre 20 godina Foto: Arhiva Danasa

I kao što se danas ponovo pokreće pitanje veronauke u školama, gde se iznose brojni problemi, od toga da veronauka ne može da bude nastavni program već školski predmet, do toga da treba rešiti status veroučitelja, tako i pre 20 godina mnoge stvari nisu bile definisane, ili su pak bile samo na papiru. U praksi je, kako je pisao Danas, ipak bilo drugačije.

Početkom novembra 2001. godine verska nastava ponovo je obnovljena u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, ali je u startu bilo mnogo problema. Najčešći, kako je pisao Danas, bio je taj što su se veroučitelji čekali, a zanimljivo je i to što mnogi direktori škola čak ni na dan početka nastave nisu ni znali ko će njihovim đacima predavati veronauku.

Primera radi, u OŠ „Vuk Karadžić“ u Kragujevcu nisu znali ni ko će da bude veroučitelj ni kada će da dođe u školu. Jedino što su znali jeste da će predavača verske nastave da odredi crkva.

„Sa veronaukom ćemo krenuti kad se pojavi veroučitelj“, izjavio je 1. novembra za naš list direktor te škole.

Ni u Tehničkoj školi u Čačku nije bilo bolje.

„Iz SPC nas niko nije kontaktirao, ali se nadamo da će 5. novembra sve dileme oko predavača veronauke biti razrešene“, izjavio je direktor čačanske Tehničke škole Branko Maksimović.

U tom gradu, prema navodima Danasa, zabeležen je i slučaj da je jedna učiteljica koja je bila predviđena da bude veroučiteljica, „opravdano odsustvovala“ jer je upućena na kurs građanskog vaspitanja koji se tada održavao u Mataruškoj Banji.

Patrijarh Pavle pre 20 godina: Zadatak veronauke je da poznate Boga 2
Foto: Arhiva Danasa/Klub čitalaca

U Novoj Varoši, kako su pisali dopisnici Danasa, svega tri učenika islamske veroispovesti su se opredelila za praćenje veronauke (jedan u Gimnaziji a dva u osnovnoj školi), te su škole najavile da za njih neće biti organizovana nastava veronauke.

Bilo je pak i onih direktora „srećnika“ koji su znali ko će deci predavati veronauku.

„Lista veroučitelja je poznata i potpisana u Ministarstvu, s tim da su oni već prošli edukaciju, odnosno pripreme za ulazak u učionice. Edukacija predavača za građansko vaspitanje još traje“, navela je tadašnja edukatorka Dijana Kopunović.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

Prema pisanju Danasa, u školama u Srbiji te godine bilo je više dece koja su birala veronauku, nešto manje građansko, a najmanje onih koji su želeli oba, što je postojala kao mogućnost. Primera radi, samo u Novom Pazaru, oko 80 odsto učenika osnovnih i srednjih škola i njihovih roditelja izjasnilo se za pohađanje veronauke.

Na prvom javnom času veronauke, održanom 2. novembra u OŠ „Kralj Petar Prvi“ u Beogradu, tadašnji patrijarh Pavle, koji je bio u prisustvu premijera Zorana Đinđića, blagoslovio je vraćanje veronauke među đake. Obraćajući se prvacima te škole patrijarh je poručio:

„Pre 80 i više godina bio sam u vašem uzrastu i mi smo tada pored drugih predmeta učili veronauku. Vi se sa ovim predmetima spremate za život na ovom svetu, počev od ove škole pa do fakulteta. Sve je to potrebno za vaš život u svetu, ali mi nismo samo tela, već smo i duše. Želim vam da budete vredni kao đaci, ali da budete vredni i u učenju veronuke. Neka Gospod blagoslovi ovaj početak na opšte dobro i opštu korist. Neka Bog blagoslovi ovaj čas, napredak, vaš život, da vaša radost bude veća i blagoslovenija nego što smo je mi imali. To zavisi i od društva i od porodice, ali i od vas samih. Zadatak veronauke je da poznate Boga“.

Osim poglavara SPC i premijera, tom času prisustvovali su i republički ministri vera i prosvete i sporta, kao i visokodostojnici crkava i verskih zajednica u Srbiji.

„Uskoro ćemo imati priliku da vidimo u praksi jesmo li kao društvo nešto dobili ili smo izgubili vraćanjem veronauke u škole. Današnji dan doživljavam kao važno proširenje slobode i prava jedne domokratske zemlje“, naglasio je na tom času Zoran Đinđić, a preneo list Danas u izdanju od 3. novembra.

Ministar vera Vojislav Milovanović ocenio je da je vraćanjem veronauke u srpske škole, „pala poslednja cigla berlinskog zida u Beogradu“. On je, kako je naveo Danas, svog kolegu, a tadašnjeg ministra prosvete i sporta Gašu Kneževića, darivao školskim zvonom izrađenim zajedno sa svetosavskim zvonima Insburgu i zamolio ga da njime pozove đake u učionice i time označi početak prvog časa veronauke.

Knežević je tada veroučiteljima uputio dobronamerno upozorenje da „preuzimaju na sebe najveću odgovornost prema deci i prema budućnosti“.

I dok su država i crkva veličale ovaj dan, jedna od političkih partija, Liga socijaldemokrata Vojvodine, na čelu sa Nenadom Čankom kritikovala je Ministarstvo prosvete zbog uvođenja veronauke u škole.

„Veronauka je uvedena u škole, iako još nije utvrđeno pitanje regularnosti i ustavnosti Uredbe republičke vlade koja je propisala uvođenje veronauke i građanskog vaspitanja u prve razrede osnovnih i srednjih škola od ove školske godine“, tvrdili su u LSV. U Betinoj vesti, koju je Danas preneo, ova stranka ocenila je tada da se u reformi školstva i nastavnih planova i programa nije odmaklo dalje od „kozmetičkih promena“, dok je nastavni program, umesto da bude rasterećen, postao još obimniji i gotovo neizvodljiv za realizaciju.

Ovih dana, na obeležavanju 20. godina od uvođenja veronauke u škole, predstavnici crkava i verskih zajednica u Srbiji predložili su da veronauka ponovo dobije status obaveznog izbornog predmeta kao i da se zakonski reguliše radno-pravni položaj 2.100 veroučiteljica i veroučitelja, kao i da se omogući njihovo zaposlenje na neodređeno vreme.

Na skupu na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu sadašnji patrijarh Porfirije izjavio je da je „tek pre koji mesec saznao da veronauka formalno više uopšte nije školski predmet, nego nastavni program“.

„Predmeti su poznavanje prirode, muzičko, matematika, likovno, a programi su čuvari prirode, ruke u testu, verska nastava. Mi status tog predmeta vidimo drugačije, i ne mislimo da je današnje rešenje održivo ni na kraći rok“, naveo je srpski patrijarh.

I opet je Liga socijaldemokrata Vojvodine reagovala. Predsednik LSV Nenad Čanak rekao je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) treba da plaća porez državi, a ne da ruši obrazovni sistem, zalaganjima da veronauka postane stalni predmet u školama i da veroučitelji budu stalno zaposleni.

Prema poslednjim podacima veronauku pohađa oko 450.000 đaka u Srbiji.

Veroučitelji neopravdano izostali

Iako je Ministarstvo prosvete i sporta najavilo da će da nastava veronauke početi 5. novembra, u školama u Južnobačkom okrugu, veroučitelji se nisu pojavili, pisao je Danas, u tekstu „Veroučitelji neopravdano izostali“. Nasuprot tome, u većini škola počela su predavanja iz građanskog vaspitanja. Ondašnji nadzornik Odeljenja Ministarstva prosvete i sporta u novom Sadu Nikola Babić objasnio je za Danas da je razlog kašnjenja veroučitelja to što Eparhija bačka još nije bila dostavila spisak veroučitelja.

„Sremska eparhija je dostavila spiskove, Ministarstvo je prosledilo ovlašćenja veroučiteljima i verska nastava u Sremskom okrugu je startovala“, naveo je Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari