Patrijarh Pofirije: Na Saboru SPC odgovaramo na izazove svedočeći reč Hristovu 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije rekao je danas, na bogoslužbenom početku zasedanja Sabora, da su se arhijereji okupili da daju „odgovor na izazove i zbivanja ali uvek sa istim ciljem – da svedoče reč Hristovu“.

„Poruke Crkve neki vide kao opore i gorke, neki kao blage, ali je reč Hristova uvek otrežnjuća i isceliteljska“, istakao je patrijarh Porfirije, nakon liturgije i Priziva Svetog Duha, u beogradskom Hramu Svetog Save, gde će sutra, u kripti, početi radni deo zasedanja Sabora.

Kako je naveo, Crkva se nikome ne upodobljava već se drži Jevanđelja, ali se njene reči „neretko izvrću, zamenjuju se teze i govori joj se šta treba da čini“.

On je naveo da će Sabor omogućiti svim njegovim članovima slobodu da iznesu svoje mišljenje kako bi se pitanja sagledala sa više strana, podsetivši da su vladike došle iz celog sveta donoseći svoja iskustva.

Takođe je naveo da je svet globalno povezan pa, kako je objasnio, šta čini neko tiče se Crkve i celog sveta jer „nema toga što se negde desi, a da ne dođe i do nas“.

Tokom liturgije se u ime Sabora obratio i episkop braničevski Ignatije poručivši da „ljubav prema drugom čoveku predstavlja i ljubav prema Gospodu“.

„Liturgija je izvor našeg života. To je uvek bio model kako se odnosimo prema drugom čoveku i šta nam je činiti. Onaj ko kaže da ljubi Boga, a mrzi bližnjeg svog, taj laže“, istakao je episkop Ignatije.

Radni deo zasedanja Sabora, najvažnijeg tela SPC, koje okuplja vladike iz zemlje i inostranstva, počinje podnošem eparhijskih izveštaja, zatim se razmatraju drugi događaji, crkveni ali i šire, redovno je tema i Kosovo. Praksa je da su zasedanja iza zatvorenih vrata.

Očekuje se da Sabor saopšti kakav je status Pravoslavne ohridske arhiepiskopije (POA), ustanovljene kao autonomne u okviru SPC. Kao opcija pominje se njena integracija u Makedonsku pravoslavnu crkvu – Ohridsku arhiepiskopiju (MPC), kojoj je Srpska crkva na prošlom Saboru dodelila Tomos o autokefalnosti.

Time je prevaziđen dugogodišnji spor nastao kad se MPC nekanonski izdvojila iz SPC, iz autonomnog u potpuno samostalni status.

Sabori obično traju do dve sedmice, po završetku se izdaje saopšenje o donetim odlukama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari