Patrijarh Porfirije: Bezuslovno uspostaviti mir u Ukrajini, svaki rat je poraz čoveka 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije istakao je danas u Uskršnjoj poslanici da se moli Gospodu da se što pre i bezuslovno uspostavi mir u Ukrajini napomenuvši da je rat poraz svakog čoveka.

„Svaki rat, bilo gde i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čoveka kao ikone Božje“, poručio je patrijarh Porfirije, povodom Uskrsa, koji SPC slavi u nedelju, 24 aprila.

On je istakao da se „plamen oružanih sukoba na prostorima Ukrajine pridružio onim drugim mestima na planeti gde postoji konflikt među državama, narodima i verama“.

„Saosećamo i sastradavamo sa svim pravoslavnim hrišćanima, braćo i sistre, saosećamo i sastradavamo sa svim ljudima ovoga sveta gledajući kako se sukobi na ukrajinskom tlu i širom vaseljene još više produbljuju“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, „veliki Apostol Pavle podseća:’Bog je stvorio od krvi svaki narod čovečanstva da stanuje po svemu licu zemaljskome'“.

„Dakle, sazdani smo kao jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani smo da budemo jedno. Stoga se Vaskrslom Gospodu molimo da se što pre i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje, i da se svi izbegli vrate u svoje domove“, rekao je patrijarh Porfirije.

On je deo poslanice posvetio Srbima na Kosovu i Metohiji kojima je porućio da će „njihova Majka Crkva uvek biti uz njih kao i do sada“.

Takođe, rekao je da SPC zna za njihova iskušenja i borbe, navodeći da su Kosovo i Metohija „duhovna i nacionalna kolevka“ Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari