Patrijarh Porfirije: Molitva i praštanje su naš odogovor na zločine 1foto FoNet Zoran Mrđa

U mastiru svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu danas je održana centralna proslava praznika Svetih novomučenika jasenovačkih i obeleženo 80 godina od stvaranja logora Jasenovac.

Svetu arhijersku liturgju služio je patrijarh srpski Porfirije (Perić) sa  desetak srpskih vladika i visokodostonicima Jerusalimske i Ruske patrijaršije. Poglavar SPC je osveštao ruski krst u porti manastira i položio kamen temeljac za novu manastrsku zgradu. Napominjući da je “Božja logika drugačija od ljudske pa je mesto najvećih stadanja postalo svetilište”, patrijarh je naglasio da to pokazuje da je “naš odgovor na zločine molitva i paštanje – da praštamo i da molimo za oproštaj!”.

– Za nas ovo zaista jeste pre svega mesto molitve. Iz toga razloga nikada se ovde nismo sabirali da bismo se bavili brojkama, matematikom, da bismo se bavili dokazivanjem ko je kome više zla naneo. Znamo da na ovom mestu, ali i na svakom drugom sličnom mestu, izneveren je Bog, a osramoćen čovek, osramoćen ljudski rod – poručio je poglavar SPC.

On se osvrnuo i na položaj SPC, napominjući da je njena pozicija određena njenom kanonsko juridikcijom u saboru vaseljenskog pravoslavlja i da nikakva spoljna sila na to ne može da utiče, jer nema veće sile od Gospoda.

– Živimo u svetu konfuzija i nemamo čiste i jasne pojmove, a to i jeste cilj zlog duha ovoga sveta  da nas smuti u duši i u sebi, pa onda da budemo smućeni i međusobno. Crkva nije konstituisana po bilo kom modelu od ovoga sveta, a naročito nije konstituisana i organizovana po bilo kom političkom modelu. Crkva ima svoje ustrojstvo. Ona nije nikakva politička organizacija. Ona se ne poklapa ni sa kakvim političkim interesima i ciljevima. Ne poklapa se ni sa kakvim ni državnim, bilo koje države, ciljevima. Jer Crkva je iznad granica vremena i prostora…Ona ima svoju unutarnju dinamiku, ima svojunutarnji poredak – rekao je patrijarh Porfirije ističući da se “u crkvu ide zato što smo gladni i žedni istine, večnosti i ljubavi”.

Poglavar SPC ocenio je i da “hrvatska držva zajedno sa vlastima, kao i ogromna većina naroda imaju demokratski kapacitet da žive u individualnoj i etničkoj slobodi u kojoj svako može da se izjasni onako kako to oseća iznutra bez obzira kom narodu propada i na koji se način Bogu moli”.

Crna Gora

Patrijarh Porfirije rekao da je u Crnoj Gori zamenom teza pokušano da se spreči “čist vesrki čin na silu”. “Taj ‘gandijevski mirni otpor‘ je na silu sprečavao, paljenjem guma, bacanjem kamenica, ispaljivanjem metaka iz vatrenog oružja. Taj ‘gandijevski mirni protest‘ je hteo da sprečiono što je Ustavom zagarantovano, ono što je poveljom UN zagarantovano kao temeljno pravo – pravo na versku slobodu”, rekao ja patrijarh, objašnjavajući da SPC “ne smeta da se bilo koja grupa ljudi organizuje kao molitvena zajednica, pa čak i da da sebi ime koje hoće,  pod uslovom da ne ugrožava druge”.

Ljubav javno

– Bog vidi moje srce ovog momenta i On zna da li je to tako kao što kažem. I Bog i ovi sveti mučenici. I samo ću Njemu dati odgovora, kao i svako od nas. Ako na tom ispitu prođemo, mi smo prošli na svakom drugom ispitu. Rekao sam i ponoviću: Zagreb i ja se volimo javno! A sada ću dodati: Hrvatska i ja se volimo javno! Ma koliko to nekome smetalo, njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske, bez obzira kom narodu pripadaju. I to volim iz dubine svoga srca, iz dubine svoje duše, bez ikakve zadnje namere. Ne očekujem zauzvrat apsolutno ništa. Ne zbog toga da bih bilo šta dokazivao bilo kome, nego zbog toga što verujem u Boga, a znam da nas Bog poziva na ljubav, na Jevanđelje- rekao je danas u Jasenovcu poglavar SPC.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari