Patrijarh Porfirije: Crkva odbija da učestvuje u političkoj borbi, zato nas i napadaju i sa leve i sa desne strane 1Foto: Screenshot/SPC

Politička suština većine napada, kako sa leve tako i sa desne strane političkog spektra, počiva u činjenici da Crkva odbija da uzme aktivnog učešća u partijskoj borbi, da se opredeli za ovu ili za onu stranu, za jednu ili drugu stranku, naveo je patrijarh srpski Porfirije.

Dodao je da nažalost gledamo kako se ponekad episkopi i sveštenici upliću u politiku u užem smislu te reči, odnosno u političku utakmicu stranaka, što nekima, koji ne razumeju ne samo mesto i ulogu Crkve u društvu nego samu suštinu njene misije u svetu, izgleda smisleno pa čak i hvale vredno.

“Polazeći od činjenice da su se takvi, različitim razlozima motivisani, primeri dešavali u daljoj ili bližoj prošlosti, pojedini ljudi, neki bez zadnjih misli a drugi, bojim se iz ličnih interesa, imaju i šire utisak da je aktivni politički, pa i partijski, angažman sveštenoslužitelja Crkve, ne samo nešto što se od njih očekuje, nego su na isti i obavezni”, naveo je patrijarh u saopštenju objavljenom na portalu Pravoslavlja SPC.

Dodao je da je takvo mišljenje pogrešno, a takva očekivanja bespredmetna i jevanđelski neutemeljena.

“Crkva insistira na tome da odbija da se aktivno uključi u političku borbu i krene da zastupa partijske i političke interese jednog dela svog naroda protiv drugog dela svog naroda iz više podjednako važnih razloga. Prvi je taj da su partije, kako im i ime govori, deo celine, a Crkva predstavlja sabor, celinu objedinjenog naroda Božjeg. Ona postoji da bi obuhvatala i sabrala sve delove u jednu zajednicu vernih”, istakao je patrijarh Porfirije.

Pri tome, dodaje, Crkva ne gubi iz vida činjenicu da njeni članovi koji su zainteresovani za politički život pripadaju različitim partijama.

Upravo zbog toga je bavljenje, grublje ali tačnije rečeno – uplitanje episkopa i sveštenika, koji treba da budu duhovni oci i pastiri svima a ne nekima, u partijsku političku borbu ne samo neispravno, nego i pogrešno, i takvo ponašanje predstavlja greh svoje vrste. Ova istina postaje još jasnija kada uzmemo u obzir fenomen da su stranke nepostojane, fluidne, da menjaju svoje formate, da se jedna deli u više, a više stapaju u jednu, i još sami pripadnici stranaka iz jedne prelaze u drugu, te tako oni koji su do juče bili protivnici prelaze na istu stranu, i obrnuto”, poručio je.

Prema njegovim rečima, suštinski zadatak episkopa i sveštenika je da po svaku cenu svedoče svetu istinu, a ne da javnim opredeljivanjem za jednu ili drugu stranu marginalizuju svoje poslanje unoseći podozrenja i razdor među vernike.

“Crkva je tu da objedinjuje a ne da deli, da leči podele a ne da ih produbljuje, da sprečava a ne da pojačava svaku, pa i političku mržnju i netrpljivost. To istovremeno ne znači da se Crkva ni bavi politikom u izvornom smislu, politikom kao načinom života, brigom za opšte dobro zajednice. Bavi se i te kako i obavezna je da se bavi prosvetom, kulturom, vrednostima koje su obilikovale i oblikuju identitet srpskog naroda. Ali i unapređenjem kvaliteta svakodnevnog života, makar kod kategorija koje su ugrožene. Trudimo se da pomognemo narodu na Kosovu i Metohiji, porodicama sa više dece, onima bez stalnih prihoda… Znam dobro da nedovoljno činimo, ali nastojimo da činimo sistematski, da bi svakog dana podelili više obroka, stipendirali više studenata i učenik”, zaključio je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari