VUČIĆ SA PATRIJARHOM PORFIRIJEMfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Pravoslavlje u celini je ugroženo, globalni procesima, geopolitičkim planovima velikih sila, pre svega Zapada, ali i pritiscima domaćih marionetskih vlasti i unutrašnjim slabostima – kanonski spornim postupcima Carigradske patrijaršije, duhovnom raslabljenošću, kompromisnim odnosima sa poslušničkim režimima, ocenjeno je između ostalog juče na tribini Centra za strateške studije u beogradskom Pres centru UNS-a “Identifikacija faktora koji razaraju Crkvu – kome smeta vera i kako da se borimo za njeno očuvanje”.

Aktuelna situacija u pravoslavlju razmatrana je kroz stanje verskih prava i ljudskih sloboda u Ukrajini i stradanje kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve, kao i na primeru SPC , kad j reč o KiM i odluci Sabora o davanju autokefalnosti MPC.

O ovim temama govorili su: Dragana Trifković iz Cetra za strateške studije, Diogenis Valavanidis, direktor Centra za zaštitu hrišćanskog identiteta, Dejan Mirović, profesor Međunarodnog prava na Prištinskom univezitetu sa sedištem izmeštenim u Kosovsku Mitrovcu, bugarska teologinja Vasiliana Merhab i, preko video-linka, sveštenik SPC Jovan Plamenac.

– Problemi SPC zajednički su svim pomesnim pravoslavnim crkvama, ali se specifično ispoljavaju u svakoj od njih. U odnosu na istorijsko iskustvo ovii problemi su inverzni – ne potiču iz duhovne čvrstine nego od duhovne raslabljenosti – nespremnosti na trud, stradanje, život po Hristovim vrednostima i učenju zarad straha od materjane nemaštine, gubitna društvenog statusa.. Ovo je vreme surogata hrišana – ocenio je sveštenik Plamenac.

On je ukazao da SPC nema zvaničan stav o gorućim biotečkim problemima današnjice, čak i kad je reč o “u istoriji najmasovnijem zločinu” kako je nazvao čedomorstvo, ali i da je poprimila neprirodno “staleško ustrojstvo deobom na narod i klir koji je zbog odnosa sa vlastima zapao u osudu svog naroda”.

Prema upozorenjima sveštenika Plamenca: “Svaki danajski dinar ovog režima klinac je pod noktima srpskog naroda”.

– Crkva je pozvana da se bavi politikom koliko je ona i njen život, a ne da sarađuje sa vlastima. Zbog kompromisnog odnosa SPC sa režimom izostalo je izjašnjavanje Crkve o ‘puzećem’ priznavanju nezavisnosti Kosova, doneta je odluka o autokefalnosti MPC, u nekim eparhije došlo je do mešanja sa šizmaticima… Spasenje srpskog naroda je u pokajanju, pre svega klira i to što je veći crkveni čin to treba da bude veće pokajanja – smatra svešteni Plamenac.

Dejan Mirović je zatražio da patrijarh Porfirije (Perić) i episkop bački Irinej (Bulović), koji je posle decembarske izborne krađe čestitao predsedniku Srbije “izborni trijumf otadžbinske opcije”, javno kažu koje u Crkvi ovlastio Vučića da sa Prišinom “reguliše status SPC na KiM ”, kako je predviđeno tačkom 7. Francusko-nemačkog dokumenta.

Mirović će ocenio da se kad je reč o KiM “vrh SPC sramno ponaša”.

Diogenis Valavanidis ukazao je višestruke pogubne posledice odluke Sabora SPC o davanju autokefalnosti MPC, što je ocenio kao “sečenje život tkiva SPC”.

On je takođe zatražio zvanično patrijarhovo objašnjenje za ovaj, kako je rekao, “suicid SPC” i odricanje od jurisdikcije, kao i za probleme koji se tiču broja žrtava u Jasenovcu i daljeg razaranja pravoslavlja.

Uz napomenu da “pravoslavlje u celini krvari”, Vasilijana Merhab objasnila je razvoj državnih mera protiv UPC koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve.

Ona je optužila ukrajinske vlasti da “svakodnevno rade na gušenju UPS sprovodeći institucionalni i duhovni terorizma”. Gošća iz Bugarske navela je da se protiv osam episkopa UPC vode istrage ili su u kućnom pritvoru, 14 vladika ostalo je bez imovine, a njih 17 bez državljanstva, oduzimaju se crkve i manastiri UPC…

Inicijativom pred Savet za ljudska prava UN

Centar za strateške studije pokrenuo je međunarodnu akciju potpisivanja inicijative “Blokada agresije na Crkvu” koju planira da podnese Savetu za ljudska prava UN, čije će se 55. zasedanje održati od 26. februara do 5. marta, kao i Savetu Evrope i svim institucijama koje se bave ljudskim pravima.

Kao razlog za pokretanje ove inicijative Dragana Trifković navela je da “mnoge međunarodne instrukcije ignorišu ili nedovoljno pažnje posvećuju kontinuiranim napadima na tradicionalnu crkvu i verske zajednice, kao i na kršenje verskih prava ljudi, iako postaju gorući problem međunarodne zajednice”.

Skandal sa Tamarom Vučić

Vrh SPC je, kako tvrdi Dejan Mirović, “prećutao skandal sa Vučićevom suprugom koja je prošlog septembra bila u Kijevsko-pečevskoj lavri”, koju su ukrajinske vlasti oduzele UPC.

Mirović tvrdi da se Tamara Vučić molila sa pripadnicima kanonski sporne Pravoslavne crkve Ukrajine, koju je osnovao vaseljenski patrijarh Vartolomej (Arhondonis) izdajući joj 2019. Tomos o autokefalnosti, koji SPC nije potvrdila, zvanično podržava UPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari