Neraskidivi obostrani interesi crkve i države: Kako je javnost videla susret predsednika Vučića i vladike Pahomija? 1Foto: Printskrin TV Pink

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, u petak, 26. januara prilikom odlaska na Svetosavsku akademiju u Severnoj Makedoniji obišao je manastir Svetog velikomučenika Pantelejmona u selu Lepčince kod Vranja, kao i Vranje. Predsednika Vučića dočekali su episkop vranjski Pahomije i igumanija manastira Svetog velikomučenika Pantelejmona mati Jelena, preneli su mediji.

Ovaj susret izazvao je negativno reagovanje javnosti, s obzirom na to da je vladika Pahomije bio osumnjičen da je seksualno zlostavljao dečake u periodu od 1999. do 2002. i to u službenim prostorijama Eparhije vranjske.

Dečaci su u krivičnim prijavama, kako je svojevremeno pislala Nova.rs, naveli da ih je pipkao, mazio, i terao da se „druže”.

Zbog zastarevanja predmeta, vladika Pahomije je 2006. godine oslobođen optužbi.

Međutim, u martu 2013. Osnovno javno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je protiv njega istragu jer ga je magacioner u Eparhiji optužio za napastvovanje, koje se desilo 2003. godine.

Nakon godinu dana istrage, tužilaštvo je istaklo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Pahomija.

Viđao se episkop i sa Koštunicom

O ovom slučaju koji je pokrenuo pitanje pedofilije u SPC prvo su pisale tadašnje novine Vranjske.

– Ceo „slučaj Pahomije” je usko povezan sa državom i vlašću, bez obzira ko je u konkretnom trenutku oličava, kaže Vukašin Obradović, dugogodišnji urednik Vranjskih, danas urednik u crnogorskim Vjestima.

On podseća da je u toku „afere Pahomije” Vojislav Koštunica, kao predsednik Srbije se susretao sa njim.

– Taj „slučaj” je okončan tako zbog te čvrste veze crkve i države. U javnosti ovaj slučaj nije ni predstavljen kao „slučaj Pahomije”, niti kao greh jednog crkvenog velikodostojnika već kao „napad na crkvu” i u tom smislu treba posmatrati i ovaj slučaj predsednika Vučića i Vladike Pahomija, smatra Obradović.

Po njegovom mišljenju, to još jednom samo pokazuje koliko su čvrste veze države, odnosno aktuelne vlasti sa crkvom da čak „ni minimalne moralne skrupule – u smislu, ne morate baš da se srećete sa čovekom koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje maloletnika” i jednostavno „izbegnete susret sa njim”.

– To je dokaz da u tom odnosu ne postoje, ni sa jedne ni sa druge strane, ikakve granice moralnosti već da se isključivo radi o obostranom interesu koji je kod države pre svega politički a kod crkve ekonomski, jer država direktno pomaže crkvu i sa druge strane raznim drugim olakšicama joj omogućava da finansijski mlnogo lakše funkcioniše, zaključuje Obradović.

Iznad zakona i nedodirljivi

Vranjski advokat Aleksandar Stojković (preminuo krajem 2022. godine), koji je zastupao četvoricu maloletnika u postupku protiv episkopa Pahomija za seksualno zlostavljanje izjavio je pre dve godine za Danas da se protiv Pahomija trenutno ne vodi nikakav postupak.

Stojković, koji je od 2002. godine zastupao četvoricu maloletnika koji su optužili episkopa vranjskog Pahomija za seksualno zlostavljanje, rekao je za list Danas da se o ovoj temi ništa ne dešava već godinama, niti se vodi sudski postupak.

– Jak je taj lobi u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. On (vladika Pahomije) je iznad zakona. Pripada grupi ljudi za koje zakoni i propisi ove zemlje ne važe, zaključio je tada Stojković.

Kako je on tada naveo protiv vladike Pahomija postupak je okončan 2006. godine „zbog zastarelosti i nedostatka dokaza”.

Obostrano ordenovanje

Pak, zastarelost i nedostatak dokaza, vladiku vranjskog Pahomija nisu zauvek abolirali u jednom delu javnosti. Prethodno je ponovo došao u žižu javnosti, baš pre dve godine kada je na Dan državnosti – Sretenje 2022. godine predsednik Aleksandar Vučić odlikovao Sretenjskim ordenom prvog stepena manastir Prohor Pčinjski povodom 950 godina njegovog postojanja.

Neraskidivi obostrani interesi crkve i države: Kako je javnost videla susret predsednika Vučića i vladike Pahomija? 2
Foto: Beta/Predsedništvo republike Srbije/Dimitrije Goll

Za mnoge, to je bio uzvratni gest, jer je godinu dana ranije, u junu 2021, kada je Aleksandar Vučić boravio u Prohoru Pčinjskom, episkop Pahomije ordenovao predsednika Srbije ordenom Eparhije vranjske – Prepodobni Prohor Pčinjski u prisustvu patrijarha Porfirija.

Nakon uručenja ordena, kako su mediji preneli, predsednik Vučić je izjavio da je građanima Srbije „najbolje bilo kada srpska država i crkva zajedno rastu” i poručio da, „iako ne moraju uvek da budu u saglasju bez crkve nema očuvanja nacionalnog i državnog tkiva”.

Da ne škrtari na odličjima vladika vranjski Pahomije potvrdio je leta 2022. godine kada je uručio odlikovanja ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću i direktoru Bezbednosno-informativne agencije Bratislavu Gašiću u manastiru Prohor Pčinjski, gde je u prisustvu predsednika Severne Makedonije Steva Pendarovskog obeležen Ilindan.

Odnos koji prevazilazi saradnju u sekularnoj državi

Na činjenicu da je SPC instutucija u koju građani Srbije imaju najviše poverenja, što redovno pokazuju istraživanja javog mnjenja, podseća i naša sagovornica Bojana Vlajović Savić iz Šumadijskog centra za građanski aktivizam Res Publika.

– Mislim da je to jedan od razloga za blagonaklon odnos državnih funkcionera prema crkvi, koji prevazilazi saradnju kakva bi bila uobičajena u jednoj sekularnoj državi. Poseban problem je što se diskreciono crkvi dodeljuju višemilionski iznosi iz državnog, kao i iz lokalnih budžeta, bez bilo kakvog preispitivanja opravdanosti i svrsishodnosti tih davanja, ističe ona.

I po njenom mišljenju crkva i crkveni velikodostojnici u Srbiji, definitivno, uživaju krajnje privilegovan status, koji ih abolira od bilo kakve odgovornosti, čak i za vrlo teške optužbe.

Episkop vranjski Pahomije (Tomislav Gačić 73) na čelu Eparhije vranjske je od 1992. godine. Iako se u javnosti više puta spekulisalo o njegovom eventualnom „odlasku” sa ovog mesta takve glasine se nikada nisu obistinile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari