Da li je patrijarh Porfirije zaista "Vučić u mantiji": Šta kažu sagovornici Danasa? 1Ilustracija: Danas

Profesor etike na Univerzitetu u Novom Sadu Slobodan Sadžakov izjavio je za nedeljnik NIN da „sve smešnije“ postaju priče o poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju kao patrijarhu „rokeru i liberalnoj osobi“ i da je patrijarh Porfirije „Vučić u mantiji“.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, izjavio je za Danas da „kao neko ko lično poznaje i patrijarha Porfirija i Aleksandra Vučića može reći da je takvo poređenje besmislica.

Patrijarh je duhovit, produhovljen, vedar i tolerantan čovek, što je potpuno suprotno od Vučićevog karaktera. Takođe, patrijarh je izuzetno široko obrazovan i svestran, dok je Vučić vrlo uskogrud i suštinski potpuno u skladu sa onim kako je Slobodan Jovanović opisao „poluintelektualce“ – kao ljude koji su uredno, pa možda, čak i s vrlo dobrim uspehom završili školu, ali u pogledu kulturnog obrazovanja i moralnog vaspitanja nisu stekli skoro ništa. I nemam dilemu da će vrlo brzo i patrijarh i čitava SPC da se javno pobune protiv Vučićevog režima, a trenutno su u fazi pasivnog otpora nakon više javnih uvreda i poniženja kojima su bili podvrgnuti, naglašava Parović.

Sa druge strane, Vladimir Ilić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, kaže da ga je „baš briga za nekog Porfirija“, jer nije član crkve.

– Crkva od mene nije videla ni dinara, problem je sa državom. Država daje moje pare crkvi, država uvodi veronauku u škole, dotira njen rad iz budžetskih sredstava. Apsolutno je besmisleno da ljudi koji nisu članovi nekog građanskog udruženja, verske zajednice ili nevladine organizacije kritikuju upravni odbor ili izvršnog direktora ili patrijarha takve slobodne organizacije zbog toga što su nešto izjavili. To se tiče samo njenih članova. Krivac može uvek i jedino biti samo država, nikada neka verska zajednica, ističe profesor Ilić.

Poslanik DS-a Srđan Milivojević smatra da ni jedan društveni akter ne može da se poistovećuje sa Vučićem u smislu štetnog uticaja na društvo.

– Vučić je potpuno razorio svaki segment srpskog društva, pa bilo kakva podela odgovornosti za takav greh prema državi ne bi bila pravedna. Karakteristika autoritarnog i populističkog režima jeste i zloupotreba nacionalnih i verskih osećanja građana. Vučićev režim ništa ne radi zbog bilo kakvih vrednosti i uverenja, već isključivo radi opstanka na vlasti. Zloupotreba SPC i drugih institucija u dnevno političke svrhe je nešto što se u Srbiji dešava duže od decenije. Prirodno je da SPC zastupa konzervativne vrednosti i svoje interese. Ali, patrijarh i drugi predstavnici crkve imaće onoliko javnog prostora koliko im Vučić dozvoli. Ne bih potcenio donosioce odluka u SPC-u. Siguran sam da i oni vide da mafija koja upravlja državom ništa dobro neće doneti ni njima, niti drugim građanima Srbije, navodi Milivojević.

Bojana Vlajović Savić, aktivistkinja Udruženja Res Publica, objašnjava da je bila šokirana nekim od poslednjih izjava i javnih nastupa patrijarha Porfirija.

– Mislim, pre svega, na njegove stavove o gej paradi, odnosno o borbi protiv zla, kako je okarakterisao deo građana Srbije, kao i na ocenu da su „granice promenljiva kategorija”, zbog čega „ne možemo biti sigurni da se neće opet menjati”. Ovakvi njegovi stavovi u potpunoj su suprotnosti sa slikom koju je do tada gradio u javnosti, predstavljajući se kao umeren, donekle liberalan i savremen predstavnik Srpske pravoslavne crkve. Zbog poslednjih istupa rekla bih da je radikalniji i od predsednika Vučića, odnosno znatno bliži njegovoj retorici iz vremena dok je bio jedan od najistaknutijih srpskih radikala, kaže Vlajović Savić.

Kuzmanović: Srbija više nije demokratsko društvo

Profesor Velimir Kuzmanović, predsednik GO “Zajedno” Šabac, smatra da Srbija, nažalost, više nije demokratsko, već autoritarno društvo.

– I kao što nemamo nezavisnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, nemamo ni crkvu, a onda ni patrijarha koji u svojim izjavama neće pokušati da kaže ono što predsednik misli. Jer gde je predsednik, tu je ne samo moć autoritarnog društva, nego i kasa na koju se, kad se govori, uvek baca oko. Ne mogu ugrožavati porodicu oni koji se bore za elementarna ljudska prava. Ne mogu biti zlo oni koji nisu zli. Ne vidim da postoji neshvatanje između patrijarha i predsednice Vlade Republike Srbije, zaključuje Kuzmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari