Bruka u Prohoru Pčinjskom 1Foto: Beta/Predsedništvo republike Srbije/Dimitrije Goll

Na obeležavanju 950. godišnjice postojanja jedne od najstarijih pravoslavnih svetinja, umesto svečanosti i dostojanstvenog podsećanja na značaj Prohora Pčinjskog, dogodila se neviđena bruka.

Dva poglavara – jedan crkveni, patrijarh Portifirije, drugi – državni, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bili su gosti sveštenog lica Pahomija, zvanično optuženog za pedofiliju, koji je presudu izbegao veštim odugovlačenjem postupka, dok nije nastupila zastarelost.

Vučiću je tom prilikom vladika Pahomije, optuženi za pedofiliju, kao domaćin, u ime Srpske pravoslavne crkve, uručio visoki crkveni orden. Patrijarh je prisustvovao tom činu.

I niko od prisutnih nije pocrveneo od stida!

Predsednik Srbije je tom prigodom održao i politički govor.

Iako nisam vernik, kao građanin, osećam se uvređeno i poniženo, jer je izbor patrijarha oduševio i ohrabrio ne samo vernike, već veliki deo građana. A njegova svetost je svojim prisustvom amnestirao crkvenog pedofila, kao da se zločin prema dečacima koji nose traume celog života, nije ni dogodio.

Još nešto je uvaženi patrijarh legalizovao: stranački politički govor u crkvi, koji je u njegovom prisustvu održao Aleksandar Vučić, predsednik Srpske napredne stranke, na privremenom radu na Andrićevom vencu.

Nijedan od visokih gostiju nije imao na umu da se među prisutnim vernicima nalaze i neki ljudi koji nisu članovi SNS.

Ne znam kako se osećaju vernici, ni da li su svesni šta se stvarno tog dana dogodilo. Ali, posledice tog zajedničkog poduhvata ne služe na čast nikome, posebno onome kome je religija u srcu.

„Najbolji student Pravnog fakulteta“ je zaboravio, da je po Ustavu Srbije crkva odvojena od države. Znači, pravno je odgovoran za nepoštovanje najvišeg državnog pravnog akta.

Ima još istorijskih priloga za ovu državno-crkvenu bruku, ali o tome nekom drugom prilikom.

Autorka je novinarka

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

33 reagovanja na “Bruka u Prohoru Pčinjskom”

  1. Odličan tekst, Nažalost izgleda, da smo na ovakve i slične bruke već navikli.

  2. Npr ugradjivati se u mozaik Sv Save,potpisivati se zajedno s V Putinom u hramu koji nema veze s politikom,vec sluzi vjernicima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.