Sagovornici Danasa: Neumesno što je Pahomije primio orden, vlast nastavlja da štiti pedofile u SPC 1Foto: Beta/Predsedništvo republike Srbije/Dimitrije Goll

Nedolično je i neumesno to što je vladika Pahomija primio orden, a Vučićeva vlast, baš kao i prethodne Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, nastavlja sa zaštitom pedofila unutar SPC, smatraju sagovornici Danasa.

Na Dan državnosti, vladika vranjski Pahomije, koji je još 2002. optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka, primio je u ime manastira Prohor Pčinjski Sretenjski orden prvog stepena.

Uručio mu ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Dan državnosti.

Pahomije je bio osumnjičen da je seksualno zlostavljao te dečake u periodu od 1999. do 2002. i to u službenim prostorijama Eparhije vranjske.

Dečaci su u krivičnim prijavama, kako podseća Nova.rs, naveli da ih je pipkao, mazio, i terao da se „druže”.

Zbog zastarevanja predmeta, Pahomije je 2006. godine oslobođen optužbi.

Međutim, u martu 2013. Osnovno javno tužilaštvo u Vranju pokrenulo je protiv njega istragu jer ga je magacioner u Eparhiji optužio za napastvovanje, koje se desilo 2003. godine.

Nakon godinu dana istrage, tužilaštvo je istaklo da nema razloga za pokretanje krivičnog postupka protiv Pahomija.

Novinar Dejan Kožul, koji se godinama bavi temama seksualnog zlostavljanja u SPC, smatra da nije ništa čudno što je Pahomiju uručen orden.

– Ratni zločinci, pedofili u crkvi, razni kriminalci su odavno “elita” u ovoj državi, ljudi kojima se odaju počasti, koji dolaze na državne svečanosti, pa dobijaju ordenje. Iznenađeni možemo biti kad bude suprotno. Apsolutno je nebitno da li je Pahomije orden primio kao predstavnik bilo koga ili čega. Mogli su poslati nekog drugog. Slanjem Pahomija i činom davanja ordena upravo njemu poslata je poruka da su crkveni predstavnici, ne samo zaštićeni od progona, već da su oni i država jedno, što ne treba da čudi jer ta ista država koja sebe naziva Srbijom jednako siluje porodice i decu, kao i crkva – ističe Kožul.

Upitan kakva je poruka poslata žrtvama seksualnog zlostavljanja u crkvi uručivanjem ordena Pahomiju, Danasov sagovornik odgovara da je poruka jednostavna – potčinite se vašoj crkvi, vašoj državi, silovaće vas za vaše dobro.

– Ako to ne učinite život će vam biti pakao. Uostalom tu poruku je poslala onog momenta kad je Pahomije aboliran od svake odgovornosti, a tu su svoju ulogu imale sve vlasti u Srbiji, od Koštunice, Tadića, pa do Vučića. Uticaj crkve je prevelik, ali nije samo do uticaja, već je ovde reč o spletu interesa koji se ogleda kroz političku moć i uticaj. I tu nema kraja – ukazuje Kožul.

Advokat i građanski aktivista Aleksandar Olenik, ističe za Danas da je Vojislav Koštunica, dok je bio na vlasti, preko svojih najbižih saradnika uticao na sudije da dođe do zastarevanja postupka protiv Pahomija, „iako smo svi čuli ispovesti dece koje je seksualno zlostavljao“.

– Zbog velikog broja njegovih žrtava seksulanog zlostavljanja koje su odlučile da progovore, zastarevanje je bio jedini način da država zaštiti Pahomija. Ovim odlikovanjem tog istog vladike Pahomija i to na početku izborne kampanje, Vučić nastavlja sa zaštitom kriminalaca i pedofila unutar SPC. Ovo može biti i odgovor na potez formalno opozicione strane, koja je za ove izbore kandidovala baš najbliže Koštuničine saradnike. U skladu sa parolom brže, jače ili bolje, ako već Vučić nije mogao da nagradi Koštuničine najbliže saradnike za Pahomijevu žaštitu, jer su sada formalno opozicija, onda on može da nagradi samog vladiku Pahomija – naglađava Olenik.

Prema njegovim rečima, sama crkva se nikada nije ogradila od Pahomija a još manje ga je procesuirala, dok ga je država prvo žaštitila a sada ga i nagrađuje.

– Suštinski, za njihove žrtve, nema mesta u njihovom srpskom svetu – smatra Olenik.

Igor Jurić, rukovodilac Centra za nestalu i zlostavljanu decu i osnivač Fondacije “Tijana Jurić“, smatra da je nedolično i neumesno to što je orden primio Pahomije, jer, kako ukazuje naš sagovornik, sigurno se zna za šta je optužen i koliko su to teške optužbe.

Jurić dodaje da Pahomiju nije bilo pored predsednika države.

Inače, predsedniku Vučiću je prošle godine u ovom manastiru Pahomije, u prisustvu patrijarha Porfirija, uručio orden Eparhije vranjske “Prepodobni Prohor Pčinjski”.

Kako je javio portal Vranjenews, Pahomiju ovo je trideseta godina na vladičanskom tronu Eparhije vranjske.

On je za episkopa vranjskog izabran 28. maja 1992. godine.

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/nije-gotovo-sretenjski-orden-za-vladiku-pahomija/

LSV: Sinonim za pedofiliju

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kritikovala je dodelu ordena vladiki Pahomiju, navodeći da je u pitanju čovek koji je „Sinonim za pedofiliju“.

„U ovom činu je sve pogrešno jer ni manastir koji 30 godina na čelu ima Pahomija ne zaslužuje uvažavanje“, navodi se u saopštenju LSV.

Slučaj Kačavenda

U javnosti je 2013. isplivao snimak na kome je vladika Vasilije Kačavenda intiman sa jednim mladićem.

Osim toga, njega je bivši đakon Bojan Jovanović optužio da ga je seksualno uznemiravao i tražio da mu podvodi dečake.

Majka bogoslova Milića Blaževića, koji je preminuo 1999. Godine, krivi upravo Kačavendu, koji nije odgovarao ni za jednu od optužbi.

Inače, čak su i tužbe protiv SPC za pedofiliju i seksualno zlostavljanje koje su podnete pred sudom u Londonu odbačene.

Tu je i slučaj Ilariona, bivšeg starešine manastira Hopovo, koji je osuđen prvo na 10 meseci, a onda i na 12 meseci zbog nedozvoljenih polnih radnji nad maloletnim dečacima.

Međutim, Vrhovni sud poništio je tu presudu, a predmet je potom zastareo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari