Slučaj Tomislava Gačića: Kako se 2003. vladika Pahomije našao na optuženičkoj klupi? 1Foto: Printscreen/YouTube/rtvranje

U Opštinskom sudu u Vranju 2003. godine, razmatrao se “slučaj vladike Pahomija”.

Naime, kako je pisao dnevni list Danas, trebalo je da se održi saslušanje svedoka optužbe i odbrane povodom podnošenja krivične prijave protiv episkopa vranjskoh Pahomija (Gačića), zbog sumnje da je izvršio delo seksualnog uznemiravanja maloletnika.

Posle tog saslušanja, prema pisanju medija, istražni sudija trebao je predati spise opštinskom tužiocu na dalji postupak.

Nedelju dana ranije, u istom sudu odloženo je ročište po tužbi za klevetu, koju je vladika Pahomije pokrenuo protiv Novina Vranjskih, koje su početkom januara pomenute godine objavile priču mladića koji optužuju vladiku za seksualno zlostavljanje.

U međuvremenu je i Vukašin Obradović, tadašnji direktor Novina Vranjskih, tužio vladiku za klevetu, zbog vladikinog saopštenja za javnost u kome se Obradović i pomenute novine dovode u vezu sa albanskim lobijem.

Podsećamo, trojica mladića su 31. decembra 2002. godine podnela krivičnu prijavu protiv vladike Pahomija (svetovno Tomislava Gačića) zbog “protivprirodnog bluda, obljube i zloupotrebe službenog položaja”.

20 godina od optužbi

Na Dan državnosti, vladika vranjski Pahomije, koji je još 2002. optužen za seksualno zlostavljanje četvorice dečaka, primio je u ime manastira Prohor Pčinjski Sretenjski orden prvog stepena.

Pomenuti orden uručio mu je lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na Dan državnosti.

Nakon toga, novinar Dejan Kožul, koji se godinama bavi temama seksualnog zlostavljanja u SPC, kazao je za Danas da nije ništa čudno što je Pahomiju uručen orden.

„Ratni zločinci, pedofili u crkvi, razni kriminalci su odavno “elita” u ovoj državi, ljudi kojima se odaju počasti, koji dolaze na državne svečanosti, pa dobijaju ordenje. Iznenađeni možemo biti kad bude suprotno. Apsolutno je nebitno da li je Pahomije orden primio kao predstavnik bilo koga ili čega. Mogli su poslati nekog drugog. Slanjem Pahomija i činom davanja ordena upravo njemu poslata je poruka da su crkveni predstavnici, ne samo zaštićeni od progona, već da su oni i država jedno, što ne treba da čudi jer ta ista država koja sebe naziva Srbijom jednako siluje porodice i decu, kao i crkva“, istakao je Kožul.

I Igor Jurić, rukovodilac Centra za nestalu i zlostavljanu decu i osnivač Fondacije “Tijana Jurić“, ocenio je kao nedolično i neumesno to što je orden primio Pahomije.

Kako je naglasio, „sigurno se zna za šta je optužen i koliko su to teške optužbe“.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari