Patrijarh Porfirije pozvao u božićnoj poslanici na molitvu za Srbe na Kosovu 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije pozvao je u božićnoj poslanici vernike na „usrdnu pokajničku i očišćujuću molitvu“ za sve u srpskom narodu, a posebno, kako je rekao, za „napaćeni, ali uspravni, verni i hrabri srpski narod na Kosovu i Metohiji“.

„U turobnoj stvarnosti današnjice naš jedini odgovor dostojan naše pravoslavne hrišćanske vere jeste božićno slavoslovlje. Zato: ‘Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja'“, poučio je patrijarh Porfirije, u poslanici koju je objavio list Srpske patrijaršije „Pravoslavlje“.

Patrijarh je istakao da se SPC moli da mir zavlada svuda u svetu.

Govoreći o rođenju Isusa Hrista, Porfirije je rekao da „Bogomladenca, Bogodete, možemo istinski voleti samo kada smo dušom i srcem deca“ i opomenuo da odrasli, „ali otpali od Boga“, bez griže savesti ubijaju desetine hiljada dece.

Kako je rekao, „nije važno čija su to deca, palestinska, arapska ili jevrejska, ruska ili ukrajinska, ili neka druga, među njima i srpska deca – samim tim što su deca, ona pripadaju Gospodu, Životodavcu i Promislitelju, ali i svima nama, vaseljenskoj porodici zvanoj čovečanstvo“.

„Ako nastavimo da nabrajamo žrtve dečje Golgote, od Dahaua i Aušvica, Jastrebarskog i Jasenovca, do današnjih stratišta širom sveta, ova božićna poruka, draga deco naša duhovna, pretvoriće se u beskrajnu tužbalicu“, rekao je patrijarh Porfirije, koji je naveo niz primera stradanja dece.

On je naglasio da „treba dodati i zlokobnu činjenicu da su odrasli uspeli da stvore društvo u kojem je sve više i dece nasilnika, dece zločinaca“.

„Primera je mnogo – u Americi, u Evropi i drugde – ali na žalost, i usred Beograda, škola ‘Vladislav Ribnikar’ dovoljno o tome govori“, podsetio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije boravi na Kosovu kako bi, kako je saopštila SPC, proveo božićne praznike sa sveštenstvom i vernim narodom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari