Patrijarh Porfirije: Reči patrijarha Pavla žive su i danas, on se i sada moli za svoj narod 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarah Porfirije danas je služio liturgiju i pomen, povodom 12 godina od smrti patrijarha Pavla, u beogradskom manastiru Rakovica, gde je sahranjen, napominjući da se „ne samo sećamo njegovog lika nego su mu i reči itekako žive i aktuelne u našoj Crkvi i u našem narodu“.

„Ono što je osećao, ono u šta je verovao – to je govorio, ali isto tako ono što je govorio bilo je deo njegovog života i deo njegovog ličnog iskustva. Sa druge strane, njegove reči nisu bile samo njegove, nego su bile reči Jevanđelja, reči Crkve, reči apostola Hristovih, reči samog Gospoda“, istakao je patrijarh Porfirije, prenela je informativna služba SPC.

On je podsetio na „veličanstvenu“ sahranu patrijarha Pavla, napominjući da „nikakve reklame nije bilo, nikakav marketing nije bio upotrebljen, niko nikog nije pozivao, a kamoli vršio pritisak, da dođe najpre u Saborni hram, a onda u veličanstvenoj povorci, u litiji, u ispraćaju od Sabornog hrama do hrama Svetog Save“.

„Bezbroj ljudi je svojim prisustvom pokazalo ljubav, veru i poverenje u svedočenje Hrista koje je činio blaženopočivši patrijarh Pavle i kao Episkop raško-prizrenski, a potom i kao Patrijarh srpski u teškim vremenima, vremenima koja spadaju među najteža vremena kroz koju je prolazio naš narod“, rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, „u tim vremenima Gospod je izabrao blaženopočivšeg patrijarha Pavla da bude na čelu naše Crkve“.

„Brojne su vrline zaista krasile njegovu ličnost, ali ono što je na okupu držalo te vrline, ono što ga je činilo da podvig koji je započeo i završi i dovede do cilja, jeste upravo smirenje, jeste skromnost“, rekao je patrijarh Porfirije, poručivši da su svima nama potrebni mir, skromnost, smirenje.

Patrijarh Pofirije je istakao da je siguran da se patrijarh Pavle i danas „moli za svoj narod i da njegova molitva ima snagu da dopire do Boga“,

„Bog baš zbog skromnosti i smirenja kojim je živeo, zbog toga što nije jedno govorio, a drugo tvorio, zbog toga što je bio svedok Hristov, siguran sam da Gospod čuje njegovu molitvu i da ispunjava ono što on traži za svoj narod“, rekao je patrijarh Porfirije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari