Patrijarh Porfirije za RTRS: Kosovo je zavet koji nas poziva na vrlinu, punoću i lepotu života 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da srpski narod i danas, kao i uvek do sada, ima nadu, bez obzira na teškoće i iskušenja kroz koje prolazi, ističući da je Božić praznik nade, ali i mnogo više od toga.

„Rođenje Sina Božijeg prevazilazi ljudsku logiku koja ima potrebu da sve razume, a to znači da obuhvati i na neki način porobi, i u tom smislu ‘znati’ i ‘razumjeti’ za nas hrišćane nije isto. Znanje je nešto što je rezultat, plod susreta i obuhvata čitavog čoveka, ne samo njegovu logiku, razum, znanje je nešto što je posledica ljubavi“, rekao je poglavar Srpske pravoslavne crkve u predbožićnom intervjuu za radio-televiziju Repubike Srpske (RTRS).

Patrijarh je istakao da „na dan Božića znamo da je Bog među nama i sa nama“.

On je rekao da je za njega „ne samo radost, nego i istinski blagoslov“ kad može da ima bilo koju vrstu komunikacije sa svim ljidima na prostorima Bosne i Hercegovine.

„I sam vučem poriklo iz tih krajeva, te narod Republike Srpske, sve pravoslavne u BiH osećam kao svoj narod, kao svoju duhovnu decu“, rekao je patrijarh, naglasivši da su mu bliski i dragi svi ljudi koji žive u Republici Srpskoj, bez obzira na veroispovijest i nacionalnost.

„Pravoslavnim Srbima u Srpskoj posebno želim da budu ono što jesu i da to na najbolji mogući način prezentuju i ostvaruju da bi to bilo u korespodenciji sa drugim ljudima, da bi moglo biti razumljivo i prihvaćeno“, rekao je Porfirije.

Govoreći o Srbima na Kosovu i Metohiji, patrijarh je istakao da srpskom narodu već dugo nije lako živeti na Kosovu, naročito u poslednje vreme, ali je poručio da je SPC uvik uz svoj narod.

“ Za nas je Kosovo zavet, odnosno poziv na vrlinu, na punoću i lepotu života, poziv na traganje i pronalazak smisla postojanja. Ništa prirodnije nema nego da budemo uz svoj narod i da, kada govorimo o Kosovu, molimo se za sve ljude koji tamo žive“, istakao je patrijarh Porfirije.

On je podsetio da se na Kosovu i Metohiji nalaze najveće srpske svetinje i manastiri i da srpski narod, sve dok je tako treba da bude siguran u izvesnost mira – pre ili kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari