Pavol Salai (Reporteri bez granica): Predsednik i premijerka u prljavoj kampanji protiv nezavisnih novinara 1Pavol Salai Foto: Twiter

U Srbiji se novinari suočavaju sa pretnjama, i ne samo da država ne uspeva da ih zaštiti, već naprotiv, ugrožava njihovu sigurnost.

To je jedan od glavnih razloga zbog kog Srbija na listi svetskog indeksa slobode Reportera bez granica zauzima 93. mesto od ukupno 180 zemalja. To je treća najgora pozicija u Evropskoj uniji i druga najgora na Zapadnom Balkanu, kaže za Danas Pavol Salai, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica (RBG).

On napominje da jedan od glavnih problema predstavljaju prljave kampanje koja se često vode uz učešće političara.

– To smo videli u poslednje slučaju KRIK-a, ali i drugih medija. U pitanju su verbalni napadi protiv nezavisnih novinara, koji se potom nastavljaju na provladinim medijima. Drugi veliki problem je nekažnjivost zločina učinjenih protiv novinara. Tako imamo ubistvo Slavka Ćuruvije i paljenje kuće Milana Jovanovića, čiji počinioci još nisu kažnjeni. Slučajevi se predugo vode, suđenje za Ćuruvijino ubistvo danas puni 23 godine. Isto je i u mnogim drugim slučajevima napada i ugrožavanja novinara gde počinioci nisu kažnjeni, objašnjava Salai.

On napominje da je jedan od problema i regulatorni okvir, ali i to što Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nije nezavisno a ni efikasno.

– Vlada finansira medije na diskriminatoran način koji je na štetu nezavisnih medija. Konačno i dodela nacionalnih frekvencija za emitovanje programa nije transparentna. Zbog toga smo napravili predloge koji bi bili lek za sve nabrojane probleme, kaže Salai.

Tokom predizborne kampanje, napominje Salai, do izražaja je došla činjenica da su mediji u Srbiji ekstremno polarizovani.

– Političari se pojavljuju samo u onim medijima koji su prijateljski nastrojeni prema aktuelnoj vladi, što je pogrešno. Trenutno ne mogu da dam kompleksnu procenu kampanje, ali očekujemo rezultate monitoringa nakon čega ćemo moći da izvučemo neke zaključke, kada dobijemo sve podatke, dodaje Salai.

On napominje da jezik može da bude oružje, i da verbalni napadi političara mogu da budu opasni po novinare.

– Kada političari koriste verbalne napade, oni zapravo stvaraju klimu gde ti verbalni napadi mogu da osnaže ljude da napadaju novinare i fizički. Viđali smo to i u drugim zemljama. Ćuruvija je, pre nego je ubijen, bio podvrgnut verbalnim napadima. Zato se verbalni i fizički napadi ne mogu odvojiti i svi treba da snose odgovornost za stvaranje pogodne klime u kojoj je opravdano napadati novinare, jasan je Salai.

Kako dodaje, u Srbiji su ti napadi posebno nasilni i sistematični.

– To su kampanje, već sam napomenuo, koje se nastavljaju u provladinim medijima, uz učešće visokih funkcionera, čak predsednika i premijerke, napominje Salai.

Projekat se realizuje u okviru Programa malih medijskih grantova koji finansira Ambasada SAD, a administrira Nezavisno udruženje novinara Srbije.  Stavovi, mišljenja i zaključci izneseni u projektu nužno ne izražavaju stavove NUNS i Ambasade SAD već isključivo autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari