"Pažljivko" je u Kladovu: Deca kroz takmičenje uče o bezbednosti u saobraćaju 1Foto: Opština Kladovo

“Pažljivkova smotra” osmišljena je sa ciljem da se kroz takmičenje predškolaca, učenika prvog i drugog razreda, podiže svest i unapređuje znanje dece učesnika u saobraćaju, pre svega kao pešaka, ali i kao saputnika u vozilima. U ovom projektu, kao jedna od 71 lokalne samouprave u Srbiji i jedina u regionu učestvuje opština Kladovo. Opštinska smotra održava se 14. i 15. marta.

Agencija za bezbednost saobraćaja prepoznaje decu kao posebno ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju, pre svega zbog njihovih ograničenih fizičkih, psihičkih i kognitivnih sposobnosti.

Shodno tome, Agencija za bezbednost saobraćaja u saradnji sa lokalnim samoupravama, ulaže posebne napore u pronalaženju interaktivnih vidova učenja koji će omogućiti deci da steknu bezbedne stavove i ponašanja učestvovanja u saobraćaju.

Jedan od načina je i “Pažljivkova smotra” namenjena deci predškolskog uzrasta i učenicima prvog i drugog razreda, sa ciljem unapređenja postojećih i sticanjem novih znanja iz bezbednosti saobraćaja.

U ovaj projekat uključena je i opština Kladovo u kojoj je početkom februara kroz igru i druženje sa svojim vaspitačima i učiteljima deca prošla testiranje na školskom nivou.

Na opštinskoj smotri koja je osmišljena kao interaktivni kviz učestvuje pet ekipa predškolaca i osam ekipa učenika prvog i drugog razreda, ukupno 52 učesnika.

Prvog dana dvodnevnog takmičenja “Pažljivkove smotre 2023” takmičili su se predškolci kladovske opštine i pobednik kviza bila je ekipa Predškolske ustanove “Neven”.

Drugo mesto pripalo je predškolskim izdvojenim odeljenjima OŠ „Vuk Karadžić“ iz Sipa i Kostola, a treće „Stefaniji Mihajlović“ iz Brze Palanke.

-Smotra ima veliki značaj, naša opština je jedna od 71 lokalne samouprave koja se uključila i ponosni smo što smo u regionu jedini koji učestvuju u najvećem i najlepšem projektu na temu bezbednosti dece u saobraćaju. Cilj je da se podigne nivo znanja o bezbednom učešću u saobraćaju, počev od predškolskog uzrasta. Na početku svake školske godine apelujemo na vozače da pažljivo voze i poštuju saobraćajne propise kako bi sačuvali naše najmlađe – ocenioje predsednik opštine Kladovo, Saša Nikolić.

Inače, tokom prošle godine na teritoriji koju pokriva Policijska stanica Kladovo, evidentirana je 61 saobraćajna nezgoda, tri lica su smrtno stradala, 17 je teško, a 25 lakše povređeno.

U Negotinu će biti otvorena za posetioce do 5. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari