Pečenje rakije u kragujevačkoj Pešačkoj zoni 1Foto: Promo

Kraj kampanje pečenja rakije, po prvi put ustanovljen prošle godine, nastavlja se i ove i to na više načina. Po zamilsi organizarora iz Vinsko-rakijskog haba Kragujevac, odavnina su vinari, pa makar i u stihovima „obraše se vinogradi” obeležavali kraj berbe i proizvodnje vina a proizvođači rakije – nikad, naravno, ne zvanično (ne ono „uz mašinu” u krugu najbližih saradnika).

E, od prošle godine ta nepravda je ispravljena i „vesela mašina” (i njeni poslenici) dobijaju i oficijelno obeležavanje kraja proizvodnje i prečenja rakije. Sada, preostaje samo degustacija i ona će se tradicionalno održavati svakog 30. septembra u organizaciji Haba.

A, njegovom veličanstvu rakiji (nezaobiliaznoj i kada se tuguje ili se svlavi, hrabri ili samo kao „leku”) upriličen je dvodnevni program. U danas u samim prostorijama Vinsko-rakijskog haba (Kuća Đure Jakšića u Karađorđevoj ulici) organizje se u 19 sati i 30 minuta umetnički program uz degstaciju pet vrsta šumadijskih (isključivo) rakija. Na „repertoaru” večeri su: „Dostojna” (od kajsije), „Dunja” (ime samo kazuje), „Viljamovka” („Zavetova”), „Zlatna nit” (prepečenica) i „Dar visova” (šljiva stara 15 godina).

Sutradan, u petak od 17 sati organizuje se ritualno pečenje (i, ispijanje, jakako) u Pešačkoj zoni. Poseban događaj u sred grada – druženje uz vatru kraj kazana uz pesmu i smeh koji ga prate. A, za pesmu i smeh i umetnički ugođaj biće zaduženi i članovi CZNTK „Abrašević” koji svojim učešćem daju pun doprinos ovom spektaklu.

Dobrodošli u Šumadijsku zonu i dobro nam i u veselju došli, pozivaju vas iz Vinsko-rakijskog haba Kragujevac. Jer, kako podsećaju Englezi imaju džin, Nemci šnaps, Rusi i Poljaci vodku a mi Šumadinci rakiju. Tek da se zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari