Pedagoški fakultet i Javna biblioteka "Bora Stanković" potpisali protokol o saradnji u oblastima obrazovanja i kulture 1Foto: Dušan Pešić

Protokol o saradnji između Pedagoškog fakulteta i Javne biblioteke „Bora Stanković“ potpisali su, u petak, dekanica fakulteta Dragana Stanojević i direktor biblioteke Zoran Najdić.

Potpisivanjem Protokola je, između ovih ustanova, uspostavlјena dugoročna saradnja u oblastima kulture i obrazovanja, razvoja obrazovno-vaspitnog sistema, unapređenja položaja mladih i studenata, očuvanja kulturno-istorijske baštine Srbije i očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta srpskog naroda.

Protokol o saradnji je potpisan povodom 7. aprila, Dana Pedagoškog fakulteta, a svi zaposleni i studenti ove ustanove će, do 7. maja, moći da ostvare popust od 50 odsto na godišnju člansku kartu biblioteke.

Direktor Javne biblioteke, Zoran Najdić, rekao je da je protokolom predviđena saradnja i razmena sadržaja i aktivnosti ove dve institucije.

„Reč je o aktivnostima u oblasti kulture, obrazovanja, naučno-istraživačkog rada i izdavaštva koje doprinose afirmaciji kulturno–obrazovne delatnosti. Između ostalog, podrazumevaće saradnju u izdavačkoj delatnosti, unapređenju položaja mladih i studenata, očuvanje kulturno-istorijske baštine, nacionalnog i kulturnog identiteta, humanitarni rad, organizaciju tribina, seminara i drugih oblika edukacije, a sve sa ciljem unapređenja osnovne delatnosti obe ustanove“, rekao je Najdić.

On je naglasio da je zajednička želja da se znanje i čitanje postave u fokus, kao najznačajniji resursi svake lokalne zajednice.

„Svi studenti Pedagoškog fakulteta koji budu dolazili kod nas imaće punu podršku kolektiva biblioteke. Imamo zavidan broj knjiga u svojim fondovima, nabavna politka je uznapredovala i posedujemo sve od aktuelnih naslova“, kazao je Najdić.

Dekanica Pedagoškog fakulteta, Dragana Stanojević, konstatovala je da dve ustanove imaju mnogo zajedničkih tačaka.

„Zajedničkim radom možemo ostvariti mnogo više. Očekujem da ovo bude samo početak i da će aktivnija saradnja tek doći. Možemo mnogo više zajedno doprineti lokalnoj zajednici i društvu, nego pojedinačnim delovanjem“, istakla je Stanojević.

Vranjska biblioteka danas ima više od 150.000 knjiga, ali i veliki broj časopisa, foto-dokumenata, spisa, kolekcija filmova i muzičkih diskova.
Pedagoški fakultet u Vranju je nastavno-naučna i obrazovna visokoškolska ustanova u sastavu Univerziteta u Nišu.

Protokol o saradnji je potpisan u prostorijama Hilandarskog kutka koje su deo Javne biblioteke „Bora Stanković“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari