Svakoj školi treba i pedagog i psiholog: Nadležni se ne oglašavaju o zahtevima za poboljšanje položaja stručnih saradnika

Ostavite komentar


  1. Radim u školi koja broji oko 1.500 učenika, na dnevnom nivou u Pepsi službu prosečno dođe 2-3 učenika na po 15-20 minuta. Svi mi koji smo nastavno osoblje imamo izučene Pedagogiju i Psihologiju te razvijamo veštine kroz stalna usavršavanja, seminare, posete, razmene i slično koje zu zakonom regulisane kao konstantna aktivnost. Pepsi većinu dana zvrji prazna pa im se kroz timove i pravljenje raznih planova i programa za školu daje mogućnost da nešto rade kako bi zaradili platu. Svaki gradski školski dispanzer ima i pedagoga i andragoga i logopeda i psihologa. Ne bih da ih potcenjujem ali mi smo vrlo ozbiljan sistem gde se većina stvari stručno i kvalitetno rešava u učionici, sa odeljenskim starešinom i roditeljima. Retka je potreba za Pepsijem te je stoga moj stav da je pola norme u školi za njih dovoljno a drugu polovinu da dobijaju u drugoj školi. Kao nastavno osoblje koje radi u po dve ili tri škole jer ako predaješ hemiju, biologiju, istoriju, geografiju, muzičko, fiziku treba da predaješ bukvalno celoj školi da bi imao normu jer su to predmeti od 1 časa sedmično a za normu 100% ti treba 22.

  2. Dajte i pedagozima dodatak kao razredno staresinstvo.Previse ste ovlascenja dali direktorima, kada pedagog da neki predlog mera direktor preinaci…Ugradite u Zakon da pedagosko instruktivni rad organizuje i sprovodi pedagog u skoli a ne direktor.Za ovu oblast su kompentetniji pedagozi…

  3. “ pepsi”??? Daleko ste Vi od strucnosti, kolega! Ovakvo vidjenje nase sluzbe je i dovelo do ovakve pozicije strucnih saradnika.

  4. Nastavniče, sama činjenica da nas nazivate pepsi službom govori koliko nas poštujete i o nama znate. Posao pedagoga i psihologa nije SAMO razgovor sa decom. Možda vi lično imate loša iskustva, ali molim vas da ne generalizujete. Takođe, svaki grad NEMA u školskom dispanzeru sve pobrojane stručnjake, a i da ima ništa jedni bez drugih ne možemo.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Živko Gocić, vaterpolista

Danas volim zato što je objektivan i zato što u njemu pronalazim sve informacije koje su mi potrebne na dnevnom nivou.