Pelemiš: Proces vakcinacije u Srbiji veoma ugrožen 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Što je više inficiranih, veća je opasnost od zaražavanja korona virusom i razvijanja bolesti, a takve ljude ne možete vakcinisati – i zato je proces vakcinacije u Srbiji veoma ugrožen, rekao je danas za RTS infektolog i član Kriznog štaba Mijomir Pelemiš, i naglasio da je najvažnije da se smanji broj zaraženih i preminulih.

Pelemiš je ocenio da je proces vakcinacije krenuo fantastično, i poručio da to moramo iskoristiti.

„Moramo i insistirati na tome da su vakcine bezbedne, ali i objašnjavati građanima da nema leka bez neželjenog dejstva“, naglasio je Pelemiš, i pozvao građane da se vakcinišu protiv kovida.

Upozorio je da moramo smanjiti broj umrlih i broj bolesnika u jedinicama intenzivne nege.

„Jedan od razloga za toliki broj teških slučajeva bolesti je samolečenje, pa nepravilno lečenje, zatim to što pacijenti ovu bolest ne shvataju ozbiljno, a utiče i pojava novih sojeva virusa, mada se ne zna koliko utiču na smrtnost“, naglasio je Pelemiš.

Ocenio je da je trebalo ranije pooštriti zaštitne mere, i da bi to svakako smanjilo koncentraciju virusa, kontakte i širenje infekcije.

Smatra, ipak, da pet dana oštrijih mera ne može da donese epohalan rezultat, ali može da doprinese smanjenju širenja virusa.

„U naprednom periodu videćemo kako će se kretati širenje infekcije, iako svi kritikuju, šta god da uradimo“, rekao je Pelemiš, i osvrnuo se na tvrdnje da rastu broja zaraženih doprinosi britanski soj virusa.

„Građanima ne treba da bude važno koji je soj u pitanju – zaštine mere su iste: maske, distanca, higijena ruku, izbegavanje kontakata i okupljanja“, poručio je Pelemiš.

Prema njegovom mišljenju, treba sprovoditi mnogo više testiranja, među odraslima a pogotovo među decom, a preporučuje da se obrati pažnja i na testiranje na granicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari