Pendarovski: Nadam se da ćemo Ilindan ubuduće proslavljati i u Prohoru Pčinskom 1Pendarovski i Selaković u Prohoru Pčinjskom Foto: MSP

Državno-crkvena delegacija Severne Makdonije danas je, posle pauze od 18 godina, na Ilinden posetila manastir Prohor Pčinjski u Srbiji, gde je 2. avgusta 1944. na prvom zasedanju ASNOM (Antifašističko sobranje narodnog oslobodjenja Makedonije) nastala moderna makedonska država.

Delegaciju je predvodio  predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je rekao da je sa Srbijom dogovoreno da se što pre formira radna grupa na nivou ministarstava spoljnih poslova koja bi trebalo da dogovori buduće proslave 2. avgusta – Ilindena u manastiru „Prohor Pčinjski“ kod Vranja.

Pendarovski je nakon posete tom manastiru, gde je položio cveće, zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju jer su, kako je rekao, „omogućili (delegaciji Severne Makedonije) da posle 18 godina pauze dođe na to sveto mesto i obeleži najveći makdonski državni praznik“.

„Ovo je mesto gde je formirana moderna makedonska država i znate iz raznih razloga nismo mogli da dođemo ovde i da na ovom mestu proslavimo taj praznik, pa znate, napravili smo neke alternativne paralelne proslave u blizini, ali ne ovde gde je zaista održana istorijska sednica ASNOM“, rekao je predsednik Severne Makedonije.

Nadam se, istakao je, da je „ovo početak jedne dobre tradicije u kojoj ćemo 2. avgust, to je naš drugi Ilinden, slaviti ovde i od sada se podrazumeva da ćemo, kako kažu stari, doći sa odamo puno poštovanje onima koji su formirali makedonsku državu 1944. godine“.

Kako je prenela agencija MIA, u kapeli manastira Svetog Prohora Pčinjskog u Republici Srbiji postavljena je spomen-ploča povodom održavanja ASNOM u ovom manastiru 2. avgusta 1944. godine.

Dvojezično, na makedonskom i srpskom, na tom spomen obeležju piše: „2. avgusta 1944. godine na ovom mestu održana je prva sednica ASNOM, na kojoj su predstavnici naroda doneli istorijske odluke kojima je makedonski narod uspstavio državnost i samobitnost, izražavajući opredelejnje da živi zajedno sa narodima Jugoslavije“.

U sastavu makedonske delegacije sa Pendarovskim su bili ministarka odbrane Slavjanka Petrovska,  poslanici u Sobranju Severne Makedonije Miroslav Jovanović i Lidija Tasevska, mitropolit kumanovsko-osogovski  Grigorije i episkop Stobiški Jakov predstavnici Saveza boraca NOB (Narodnooslobodilačme borbe).

Sa srpske strane su bili ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i episkop vranjski Pahomije, kao predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

Ilinden – Dan Republiije u Severnoj Makedoniji obeležen je skupovovima i polaganjem cveća u Memorijalnom centru ASNOM u mestu Pelince kod Kumanova, u Skoplju i na mestu Mečkin kamen kod Kruševa, gde je na Ilinden 1903. počeo Ilindenski ustanak protiv Osmanlijskog carsta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari