Penzioneri i bivši radnici PKB nastavljaju protest pred Predsedništvom i Skupštinom 1Bivši radnici PKB Foto: Selena Kosorić (Arhiva)

Udruženje penzionera i bivših radnika Poljoprivredne korporacije „Beograd“ (PKB), njih oko 3.000 nastavljaju danas protest i blokadu glavnih saobraćajnica u Beogradu zato što ih predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obavestio da će ih primiti da razgovaraju o isplati naknade na ime akcija na koje su imali pravo prilikom privatizacije tog kombinata.

Predsednik Udruženja penzionera i bivših radnika PKB Milinko Miladinović rekao je za Betu da je u petak sa šefom kabineta predsednika Srbije Ivicom Kojićem dogovoreno da ih juče do 16 sati obavesti da li će i kada predsednik države primiti bivše radnike na razgovor, ali se niko iz Vučićevog kabineta nije javio ni odgovarao na telefonski poziv.

Poljoprivredna korporacija „Beograd“ (PKB) privatizovana je u septembru 2018. prema objašnjenju Ministarstva privrede po modelu prodaje dela imovine i kapitala u vlasništvu Srbije i Akcionarskog fonda u zavisnim društvima Eko-lab, PKB Agroekonomik, a raznim zaključcima menjala je status vlasništva od društvenog, državnog, a po nekim dokumentima PKB je uknjižen i kao privatni vlasnik i na taj način su radnici isključeni iz prava na akcije, a potražuju oko 11 miliona evra.

„Niko se više ne javlja na poziv, ni šef poslnaičke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović, niti u kabinetu predsednika Srbije Vučića koji kaže da svako mora da se javi i da vidi u čemu je problem“, rekao je Miladinović.

Miladinović je rekao da skup nisu prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) i da to neće učiniti „zato što predsednik Vučić kaže da je Srbija demokratska zemlja i da svako ima pravo da izrazi svoje mišljenje“.

„Penzioneri i bivši radnici iamju pravo na akcije po Zakonu o privatizaciji i pošto država ne poštuje svoje zakone nećemo ni mi „, rekao je Miladinović.

Deo PKB-a je kupila Al Dahra, firma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za oko 122 miliona evra, a u kupljenu imovinu spada oko 17.000 hektara zemljišta, ceo stočni fond od oko 17.000 grla stoke, mašine i zalihe rezervnih delova. Direktor kupljenog dela kombinata je Vojin Lazarević zbog koga je 2004. godine osnovan Anketni odbor u Skupštini Srbije da bi ispitao sumnjive finansijske transakcije i trgovanje strujom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari