Performans u Beogradu za žrtve genocida u Srebrenici 1Foto: Fonet

Žene u crnom danas su obeležile 21. godišnjicu genocida u Srebrenici i na Trgu Republike u Beogradu izvele performans „Srebrenica 8372“, odajući počast žrtvama.

 Aktivisti Žena u crnom i drugih nevladinih organizacija razvili su na Trgu Republike transparent „Nikad nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“, uz parole „Pamtimo“, „Solidarnost“ i „Odgovornost“ i pozvale na solidarnost srpskog društva.

Predstavnica Žena u crnom Staša Zajović pozvala je građane Srbije da se distanciraju od počinjenog genocida, a državu Srbiju da što pre donese rezoluciju o genocidu u Srebrenici. Genocid će ostati odgovornost i teret sve dok se Srbija ne bude distancirala na svakom nivou, izjavila je ona novinarima.

Ona je ukazala da nijedna vlast Srbije od rata nije smogla snage niti volje da prizna genocid u Srebrenici i podsetila da je državni vrh Srbije prošle godine sprečio donošenje Rezolucije o Srebrenici u UN i Srbija izgubila istorijsku šansu da prizna odgovornost prethodnog režima.

Kako je istakla, bez toga se ne može govoriti o pomirenju i dobrosusedskim odnosima. Zajović je naglasila da je neophodno da se smogne snage da se pogleda u ogledalo žrtava.

Pogledao se premijer prošle godine i video užas i strah. I društvo u Srbiji treba da se pogleda u ogledalo u svoje ružno i nehumano lice i suočavajući se s tim, vrati dostojanstvo, zaključila je Zajović.

Skup je odžan pod jakim policijskim obezbeđenjem. Žene u crnom će sutra otići na komemoraciju u Potočare, gde će prisustvovati ukopu posmrtnih ostataka žrtava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari