Perišić (Inspektorat za rad) o trovanju radnika u preduzeću "Magna": Merenje obavio Institut "1. maj" iz Niša, fabrika trenutno zatvorena 1foto (BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIĆ)

Pomoćnik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je danas da je aleksinačka fabrika „Magna“, u kojoj je došlo do trovanja radnika, trenutno zatvorena, kao i da će javnost biti obaveštena o merama inspektorata, nakon što tužilaštvo uradi uviđaj i prikupe se sve činjenice.

On je za TV Prva rekao da je do trovanja došlo posle postavljanja itisona u hali površine 12.000 kvadrata sintetičkim lepkom i njegovog isparenje, kao i da je inspekcija na terenu, zajedno sa drugim državnim organima, od prvog dana kada su se radnici, 17. januara, požalili zdravstvenoj ustanovi.

Na pitanje kako je moguće da je posle toga ponovo došlo do trovanja nekih radnika, nakon što su se vratili na rad jer je rečeno da je bezbedno, Perišić je naveo da je merenje sproveo Institut „1 maj“ iz Niša.

„Mi smi imali u međuvremenu meranja Instituta ‘1. maj’, iz Niša, koji je rekao da je vazduh čist i da može da se radi, ali u pisanom obliku ga mi nismo videli“, rekao je Perišić.

On je naveo da bi trebalo pitati poslodavca zašto nije sačekao bar 72 časa pa da se nastavi sa radom, dok se situacija ne razjasni, pogotovo ako je u pitanju trovanje sintetičkim materijalom.

Prema njegovim rečima, ako se utvrdi da Institut nije izvršio merenje na adekvatan način ili da je nalaz pogrešan sledi oduzimanje licence tako da bi im rad bio onemogućen.

Odgovorajući na pitanje šta će se desiti sa preduzećem, on je rekao da će se videti čija je odgovornost i u kolikoj je meri, kao i da inspektorat može da podnese zahtev za pokretanje krivične prijave, kad su ugroženi život i zdravlje zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari