Pet godina studentskog tima "Beoavia" 1Foto: Mašinski fakultet

Studentski tim „Beoavia“, koji se bavi konstruisanjem i izradom bespilotnih letelica, proslavio je svoj peti rođendan, kao i timsku slavu Sv. Prohor Pčinjski.

Proslavi ovog malog jubileja na Mašinskom fakultetu u Beogradu prisustvovali su brojni prijatelji tima, kompanije kao i sadašnji i nekadašnji članovi „Beoavie“.

„Beoavia“ je osnovana 1. novembra 2017. godine na inicijativu studenata sa Katedre za vazduhoplovstvo Mašinskog fakulteta u Beogradu i jedini su predstavnici Univerziteta u Beogradu i Srbije na međunarodnim takmičenjima širom Evrope.

Iako mlad tim, u proteklih pet godina, ostvarili su brojne uspehe i Srbiji doneli brojna odličija i nagrade.
Ovogodišnju sezonu krunisali su šampionskom titulom na takmičenju Airbus Sloshing Rocket Workshop 2022 u Španiji.

Njihova raketa Aurora 3, pogon je na vodu i vazduh pod pritsikom, uspešno je obavila sve zadatke i timu obezbedila prvo mesto u generalnom plasmanu, u konkurenciji 42 tima iz celog sveta.

Pored toga, osvojili su i četvrto mesto na New Flying Competition 2022 u Hamburgu, gde su krajem septembra, predstavili svoju VTOL letelicu Kos, a dosta uspešno su nastupili i na Air Cargo Challenge 2022 u Minhenu, gde su učestvovali s projektom bespilotne transportne letelice Feniks.

U narednoj sezoni očekuje ih organizacija takmičenja Airbus Sloshing Rocket Workshop 2023, čiji su ovogodišnji pobednici.

Pored toga, nastaviće aktivno da rade na unapređenju dosadašnjih projekta i izradi raketa i bespilotnih letelica za takmičenja koja ih očekuju naredne godine, a na inicijativu članova tima organizovaće i obuku pilotiranja bespilotnim letelicama, čije će modele, samostalo, izraditi.

– „Beoavia“ je izuzetno značajan projekat za Fakultet, jer kod studenata razvija, ne samo inženjerske veštine, nego i timski rad i druge socijalne veštine – istakao je dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović.

„Beoavia“ trenutno broji oko 60 aktivnih članova.

Pored studenata Mašinskog fakulteta u radu na projektima rade i njihove kolege kolege s Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Saobraćajnog i Matematičkog fakulteta, Fakulteta organizacionih nauka, Fakulteta za fizičku hemiju i Vojne akademije.

Do sada su realizovali devet projekta.

Među njima su tri bespilotne transportne letelice, dve letelice VTOL konfiguracije i četiri rakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari