Koristeći svoja dosadašnja iskustva u pisanju i realizaciji projekata prekogranične saradnje, koji se finansiraju iz IPA fondova EU, opština Surdulica je do sada dobila sredstva za realizaciju ukupno pet projekata čija je vrednost oko dva miliona evra.


Tri projekta su realizovana u potpunosti dok su u toku onaj koji se odnosi na poboljšanje infrastrukture u surduličkoj i opštini Trn, kao i zajednički projekat unapređenja turističkih potencijala sa opštinom Koprivštica.

– Prepoznali smo zajedničke interese u rešavanju problema sa kojima se suočava naša i partnerske opštine u komšiluku. Bugarska je član EU, a mi tome stremimo pa sredstva koja dobijamo iz IPA fondova imaju višestruku korist – navodi za Danas Novica Tončev, predsednik Opštine Surdulica.

Sa delegacijom opštine Božurište koju je predvodi gradonačelnik Asparuh Asparuhov u Surdulici se razgovaralo o novom projektu rekonstrukcije gradskog bazena. Ovo je jedan od pet novih projekata sa kojim će Surduličani konkurisati kod EU, a u kojima će im biti partneri i opštine Koprivštica, Ćustendil, Dubnica i Trn.

– Opština Surdulica sa svojim iskustvom i realizaciji projekta iz fondova EU je poželjan partner jer nas muče isti problemi pa na ovaj način možemo da ih rešavamo na obostrano zadovoljstvo – ocenio je za Danas Asparuhov.

Evropskoj komisiji u Brisel ovih dana poslata obimna projektna dokumentacija za pet novih projekata prekogranične saradnje u kojima će partneri biti bugarske opštine.

– Reč je o projektima za rekonstrukciju i dogradnju bazena, gde će nam partner biti opština Koprivštica. Jedan od projekata odnosi se i na rekonstrukciju i dogradnju zgrade Surduličkog kulturnog centra, gde nam je partner opština Božurište. Podneli smo i dokumentaciju za projekat rekonstrukcije objekta mesne kancelarije na Vlasini Rid sa opštinom Ćustendil kao i za izgradnju puta Božica – Zlatanovi, partnerski sa opštinom Dupnica a apliciramo i projektom za izgradnju parkinga zajedno sa opštinom Trn – navodi Tončev.

Nezainteresovanost

Do sada su Surduličani najviše projekata realizovali sa opštinama Trn, Radomir i Koprivštica, dok su novi partneri opštine Božurište, Dupnica i Ćustendil. Opština Surdulica je na jugu Srbije rekorder u korišćenju evropskih fondova iz sektora prekogranične saradnje, dok druge opštine iz Pčinjskog okruga ne iskazuju zainteresovanost za ovakvu podršku iz Brisela sem delimično opštine Vranje koja je imala nekoliko sličnih projekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari