Peti Čitalački maraton 1Foto: IK Klet

U cilju promocije čitanja i negovanja srpske književnosti za decu i mlade, izdavačka kuća Klet petu godinu zaredom raspisuje konkurs za neobjavljeni roman namenjen mladim čitaocima od 11 do 14 godina, u okviru akcije Čitalački maraton.

Konkurs je otvoren do 1. jula. Tročlani stručni žiri odabraće rukopise za uži izbor, a glavni žiri, sastavljen od preko 150 nastavnika srpskog jezika i književnosti koji predaju u osnovnim školama, izabraće pet najboljih romana i oni će biti štampani u petom kolu edicije. Autor prvoplasiranog romana dobiće nagradu od 500.000 dinara bruto, a štampaće se u velikom tiražu.

Istovremeno, IK Klet organizuje Letnji čitalački maraton u kome mogu učestvovati svi učenici uzrasta od 11 do 14 godina. Oni najpre treba da se prijave na sajtu www.klett.rs od 15. juna do 31. jula, da popune prijavni obrazac i odaberu jedan od ranije objavljenih romana iz edicije Čitalački maraton, koji žele da pročitaju tokom leta. Izabranu knjigu đaci će dobiti besplatno na kućnu adresu, a svoje utiske o tom romanu treba da pretoče u priču, pesmu ili prikaz, odnosno da nacrtaju strip ili crtež na osnovu izabranog romana ili da snime video-klip u kom objašnjavaju zbog čega im se svideo.

Žiri će izabrati po 10 najboljih radova u svakoj kategoriji, a potom sledi glasanje na društvenim mrežama. Rad koji bude imao najviše pregleda, lajkova i komentara očekuje specijalna nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari