Peticija da se dvojici sarajevskih repera zabrani ulazak u Srbiju 1Foto: Pixabay/Skitterphoto

Peticiju kojom se traži da sarajevskim reperima Jasminu Fazliću (Džala Brat) i Amaru Hodžiću (Buba Koreli) bude zabranjen ulazak u Srbiju, potpisalo je više od 61.000 ljudi. Peticija je pokrenuta nakon fizičkog nasilja „članova njihovog tima“ prema jednom mladiću na koncertu u Nišu.

– Potpisujemo ovu peticiju za zabranu ulaska u Srbiju dotičnim „reperima“, jer svako ko ne poštuje ovu državu, njenu decu i njen narod, nema šta da traži tu. Jer nije Srbija šaka pirinča da je pozoba svaka vrana koju vetar nanese – navodi se u onlajn peticiji, pokrenutoj prošlog četvrtka.

Peticiju prate i brojni komentari, među kojima nije malo i izrazito uvredljivih i šovinističkih. Neki od komentatora su šovinističke ispade pripisivali bosanskim muzičarima čiju zabranu ulaska traže, tvrdeći između ostalog da su oni navodno uzvikivali: „Srbe na vrbe“.

Za peticiju vlada veliko interesovanje korisnika interneta, samo prvog dana potpisalo ju je njih 25.000, ali ova vrsta izjašnjavanja uglavnom nema ozbiljnijeg efekta.

Uznemirenje i ljutnju dela javnosti izazvao je snimak na društvenim mrežama na kojem je zabeležen incident na koncertu sarajevskih repera i njihovog kolege Inasa održanog 31. jula u Nišu. Na snimku se vidi kako su krupni momci koji su bili na bini, a za koje se tvrdi da su „pripadnici tima dvojice repera“, što oni nisu negirali, bacili u publiku mladića koji se popeo na binu, a potom skočili za njim, te ga je jedan od njih nekoliko puta udario. Nasilje se dogodilo dok je reper Inas pevao svoj blok.

Povodom skandala oglasio se jedan od prozvanih muzičara, Buba Koreli, koji je na Instagramu naveo da ni on ni njegov kolega „u tom trenutku nisu bili na bini, već u bekstejdžu gde su čekali svoj red za nastup“.

To se vidi na snimku, a potvrdio je i organizator, naveo je. Dodao je da mu je „jako žao zbog nastale situacije“ i da „apsolutno osuđuje svaku vrstu nasilja“, uz pozdrav „voli vas vaš brat“.

Otac mladića koji je pretrpeo nasilje kazao je novinarima da je za to saznao posle tri dana, i ne od sina, koji je incident prećutao, a sada je „u strahu, ne spava i ima traume“. Sin mu je kratko rekao da su ga, dok je prilazio Bubi Koreliju da se sa njim slika, dvojica uhvatila otpozadi, bacila u publiku, a posle ga jedan od njih dva puta udario, od čega je zadobio podlive i ogrebotine. Nisu išli kod lekara, povrede su sada jedva vidljive, ali su konsultovali advokata, kazao je otac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari