Peticija: Funkcioneri solidarno sa građanima da primaju minimalac posle pandemije 1Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Onlajn peticiju u kojoj se od funkcionera traži da u naredna tri meseca solidarno sa građanima primaju minimalnu zaradu do sada podržalo više od 370 ljudi.

Kako se navodi u obrazloženju, posle pandemije korona virusa na pragu smo novoj ekonomskoj krizi. Udruženje građana Most solidarnosti tim povodom uputilo je predlog Vladi Srbije u kome se traži donošenje uredbe koja bi se odnosila na to da funkcioneri za svoj rad primaju minimalnu zaradu u naredna tri meseca.

Iz udruženja su objasnili da ova uredba treba da se odnosi na sve funkcionere izuzev sudija i tužilaca, funkcionera u sektoru zdravstva i drugih pojedinih institucija koji su od posebne važnosti za funkcionisanje države u vreme pandemije.

„U Republici Srbiji su dana 04. 03. 2020. god. raspisani izbori na svim nivoima i time su prestale sa radom sve lokalne i pokrajinska skupština. Pored toga, protivustavno je suspendovana i Narodna skupština i ne postoji dobar razlog da iko od odbornika u lokalnim i poslanika u Pokrajinskoj i Republičkoj skupštini prima naknadu u punom iznosu. Velika većina lokalnih, pokrajinskih i republičkih institucija ne radi i bilo bi logično da funkcioneri postavljeni na njihova čela primaju naknadu u visini minimalca“, stoji u obrazloženju peticije.

Inicijativu je do sada podržalo više od 370 ljudi, a dostupna je na sajtu peticije.online

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari