Peticija u Zrenjaninu da na računima piše da "voda nije zdravstveno ispravna, niti dozvoljena za piće i kuvanje" 1Foto: M.P. / Danas

Organizacija „Kreni-Promeni Zrenjanin“ podnela je Gradskom veću i Skupštini grada peticiju građana za održavanje javne rasprave o vodi.

Ukoliko ne bude rasprave u gradskoj Skupštini, kako su naveli, biće je u isto vreme ispred Gradske kuće.

Kako je saopštila Zorica Čordašić iz tog tima, aktivisti su povodom 20 godina od donošenja rešenja o zabrani upotrebe vode iz gradskog vodovoda za piće i pripremu hrane, zbog prekomerne količine arsena, na lokalnoj pijaci prikupljali potpise u okviru akcije ”Voda za Vojvodinu”.

Tom peticijom, koju je potpisalo 170 građana, traži se da na računima za plaćanje vode piše da „voda nije zdravstveno ispravna, nije dozvoljena za piće i kuvanje“, i da na svim javnim česmama bude vidljiv natpis „voda nije za piće“.

U saopštenju još piše da je usluga snabdevanja vode za piće građana od opšteg interesa u smislu Zakona o zaštiti potrošača, te da građani imaju pravo da, po tom zakonu, dobijaju pravovremene i tačne podatke o kvalitetu pijaće vode.

Ukazano je da bi istaknuto jasno obaveštenje na računima za vodu obezbedilo da svaki građanin bude pravovremeno i tačno obavešten o kvalitetu i svojstvima pijaće vode i da bude informisan o stanju životne sredine.

Gradjani bi tako znali na koji način mogu da koristi vodu i da li mogu uopšte da je upotrebljavaju u bilo koje svrhe.

Navodi se i da je dužnost grada Zrenjanina da podrži ovu aktivnost građana, koja je usmerena na zaštitu potrošača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari