Stanovnici Banje Koviljače počeli su da potpisuju peticiju kojom traže da se reguliše boravak azilanata, posebno ilegalnih, u tom turističkom mestu. „Njihov broj, boravak na neprijavljenim adresama, nekontrolisano kretanje u velikim grupama, povremeno ponašanje na ivici ekscesa stvara strah kod žitelja Banje Koviljače, posebno kod dece i mlađih ženskih osoba… Rešavanje ovog problema je hitno, jer ukoliko dođe do većih neprijatnosti, svi ćemo trpeti posledice“, navedeno je u peticiji koja će sledeće sedmice biti upućena Gradskoj upravi Loznice. Potpisivanje peticije građani su pokrenuli samoinicijativno i do subote je prikupljeno više od 500 potpisa.


Predsednik Saveta Mesne zajednice Banja Koviljača Miroslav Vukosavljević rekao je da problem nisu azilanti smešteni u centru, već oni ilegalni, koji nemaju obezbeđen smeštaj i ishranu.

– Oni su došli sa novcem od kojeg žive, ali šta će biti kad ostanu bez njega. Ovo je pogranična oblast i stanje se sve više pogoršava i postaje veliki bezbednosni problem – upozorio je Vukosavljević. On je najavio da bi već iduće sedmice mogao biti održan sastanak meštana sa predstavnicima Gradske uprave, policije i Centra za azil o mogućnostima rešavanja problema azilanata u Banji Koviljači.

U Banji Koviljači nalazi se Centar za azil Komesarijata za izbeglice, koji ima 80 mesta i trenutno je prepun. Centar za azil otvoren je 1. novembra 2007, a od 22. decembra 2008. godine njegovo vođenje je od Visokog komesarijata UN za izbeglice preuzela Vlada Srbije.

Trenutno najviše azilanata, više od 50 odsto, dolazi iz Avganistana, a ima ih i iz Palestine, Iraka, Pakistana, Irana, Somalije, Jemena i Konga. Prema podacima Komesarijata za izbeglice Srbije, kroz Centar su 2008. prošla 44 lica, naredne 246, a prošle godine 434 azilanta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari