Peticija za uvođenje istorije životinja u školske programe 1Foto: EPA-EFE/ Craig Lassig

Pokrenuta je onlajn peticija za izmene školskih proglama za decu stariju od 12 godina, kako bi se u okviru istorije, ili posebno, učilo o životinjama.

„Dramatična dešavanja na Zemlji pokazuju koliko je naše ponašanje prema životinjama pogrešno. Sećate se trenutka kada ste saznali da pogrešno postupamo prema životinjama. Sigurno vas to nisu naučili u školama. U knjizi The Case for Animal Rights iz 1985. Tom Regan piše: ‘Šta je pogrešno – fundamentalno pogrešno – sa načinom na koji se tretiraju životinje nisu detalji iz pojedinačnih slučajeva. To je čitav sistem’, navodi se u obrazloženju peticije.

https://www.youtube.com/watch?v=BSE9-6pejYQ&t=26s

Životinje su u istorijskim temama, kako se objašnjava, kao „slon u sobi“.

„Mi, ljudi, moramo da shvatimo ogroman doprinos životinja u istoriji čoveka zbog toga što se bez njih mnogi istorijski događaji ne bi desili. Učenje o svetskoj istoriji isključujući životinje je lažan princip u našem sistemu obrazovanja, što se dramatično oslikava u našem okruženju. Takođe, istorija o tome šta smo sve činili životinjama bi trebalo da bude predavana uz naše druge zločine“, stoji u peticiji.

Promena nastavnih programa doprinela bi uspostavljanju harmonije između novih generacija, životinja i prirode, navode pokretači inicijative.

Peticija je dostupna na sajtu change.org

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari