Petričić: Tražili manje Vučića, Politika: Nastavljamo saradnju 1

Jedan od najpoznatijih domaćih karikaturista i ilustratora Dušan Petričić, čiji su radovi objavljivani i u Njujork tajmsu, Volstrit žurnalu i Toronto staru, od 30. septembra više nije angažovan u beogradskom dnevniku Politika.

Ovaj list je sa Petričićem jednostrano prekinuo saradnju, a posle sedam godina na naslovnoj strani današnjeg broja Politike pojavila se, bez ikakvog objašnjenja, karikatura Jovana Prokopljevića.

Dušan Petričić potvrdio je za naš list da ga je prošlog petka uveče Žarko Rakić, v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike, koji uređuje i spoljnopolitičku rubriku ovog dnevnika, obavestio o prekidu saradnje. Na pitanje šta je razlog tome, Petričić odgovara da „nije bio dobar i poslušan“.

– Sa Rakićem sam se sreo kad je došao na poziciju v.d. glavnog i odgovornog urednika i to na inicijativu jednog „trećeg“ urednika. Tada je pokazao želju da nastavimo saradnju, ali je želeo da ređe objavljujem Aleksandra Vučića u karikaturama. Rekao sam da to ne mogu, jer jednom nedeljno radim, a sadržaj karikatura nameće situacija, kao i da se trudim da radim na spoljnoj politici i kulturi – objašnjava Petričić.

On kaže da je očekivao sankcije, ali da „nije hteo da prihvati bilo kakve kompromise, jer to ne doliči profesiji karikaturiste“.

– Karikaturista ne sme da bude dobar i poslušan – on treba da radi svoj posao, kao što premijer Vučić i kamarila rade ono što misle da treba da rade. Stalno govorim da je šteta koju ovakav predsednik vlade može da nanese svom narodu, neuporediva sa nečim što može da učini jedan karikaturista. Politika je bez reči objašnjenja, objavila karikaturu drugog autora, čime je pokazala koliko ceni i svoje čitaoce – ističe Dušan Petričić za Danas.

On je dodao i da smatra da otkazivanje saradnje nema veze sa nedavnom njegovom, Koraksićevom i Somborčevom najavom da će tužiti SNS zbog izložbe „Necenzurisane laži“, zato što su sva trojica obnarodovala da odustaju od tužbe.

Iz kabineta premijera Srbije Aleksandra Vučića za Insajder.net je rečeno da nisu bili obavešteni o dešavanjima u Politici i da su za ceo događaj povodom prekida saradnje sa karikaturistom Dušanom Petričićem prvi put čuli od novinara Insajdera.

„Ali, kabinet smatra da Politika treba da nastavi sa objavljivanjem Petričićevih karikatura, jer one nikome ne smetaju, već premijeru samo donose poene. One su dokaz demokratskog poretka i za premijera je važno da karikature opstanu. One pokazuju da ljudi koji ne prate promene i koji imaju najoštriji antivladin stav i ličnu mržnju prema predsedniku Vlade, treba da imaju svoj prostor da nesmetano rade u buduće, kao što su do sada radili“, navodi se u odgovoru kabineta premijera Insajderu.

V. d. glavnog urednika Politike Žarko Rakić izjavio je za Danas tokom dana da ne želi da komentariše prekid saradnje lista na čijem je čelu sa Dušanom Petričićem, niti Petričićeve izjave na ovu temu.Međutim, posle izjave iz kabineta premijera, izjavio je za Insajder.net da će Politika nastaviti saradnju s karikaturistom Dušanom Petričićem.

U saopštenju Rakić podseća da je Politika do sada objavila više stotina karikatura Dušana Petričića. Prema njegovim rečima, „uredništvo je, u tom periodu, pokušavalo da obezbedi da Petričić radove dostavlja na vreme, u čemu nije uspelo“.

„Kuća Politika će nastaviti skupu saradnju s ovim honorarnim saradnikom”, navodi Rakić.

Petričić je izjavio za Danas da ga iz Politike tim povodom niko nije zvao, niti ga obavestio o ovom „obrtu“ i da za njega saopštenje koje se večeras pojavilo u medijima nema nikakvog značaja.

Opširnije sutra u štampanom izdanju Danasa…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.