Petrović: Čudi me da hrišćanska crkva izdaje antihrišćanska saopštenja 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanovic

Iz kabineta patrijarha Irineja listu Danas je upućena oštra reakcija na tekst „Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice, a ne u crkve“, u kojoj se naš list, između ostalog, označava kao „antisrpski“, koji je do sada „jasno pokazao da ne želi dobro SPC a samim tim i srpskom narodu“.

Povod za reakciju je tekst objavljen juče u kojem se pre svega kritikuje odluka Vlade Srbije da u vreme pandemije, kolapsa zdravstvenog sistema i nedostatka osnovnih medicinskih sredstava, čak milijardu dinara dodeli Srpskoj pravoslavnoj crkvi za izgradnju Hrama Svetog Save.

Patrijarhu smo pre objave teksta uputili pitanje „Da li će SPC prihvatiti dotaciju Vlade Srbije od milijardu dinara i da li će ta sredstva eventualno preusmeriti u zdravstveni sistem koji je pred kolapsom?“ Isto pitanje uputili smo i Sinodu SPC, ali odgovor nismo dobili ni od patrijarha, niti od najvišeg crkvenog tela.

Umesto toga, na sajtu SPC juče je osvanulo saopštenje u kojem se napada ne samo naš list, već i vladika Grigorije i to zbog izjava koje nisu nove, već ih ponavlja godinama unazad – da novac treba preusmeravati u bolnice, škole i vrtiće, a umesto izgradnje novih, gledati kako da postojeće hramove napunimo vernicima.

„Dnevni list Danas objavio je tendenciozni tekst pod naslovom Vladika Grigorije: Usmeriti novac u bolnice, a ne u crkve. Ne iznenađuje nas pisanje ovog antisrpskog lista, kao što nas ne iznenađuje ni izjava rečenog vladike, ali smo zgroženi nad činjenicom da se teška epidemiološka situacija u Srbiji i nesreća svih nas zajedno koristi za političke obračune i napad na Srpsku Pravoslavnu Crkvu. Žalosti nas i činjenica što se jedan od episkopa Srpske Pravoslavne Crkve svrstao na stranu onih koji su do sada jasno pokazali ko su i šta su i da ne žele dobro Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, a samim tim ni srpskom narodu“, navodi se u saopštenju patrijarhovog kabineta i postavlja pitanje „Zbog čega je, ili, bolje reći, kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Spomen-hrama Svetog Save na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju koronavirusa, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga čoveka?“

– Zar vladika Grigorije i njegovi prijatelji, istomišljenici i sagovornici iz Danasa misle da Crkva izgradnjom Spomen-hrama na bilo koji način odmaže ovoj borbi ili tvrde da bi situacija bila bolja da se izgradnja potpuno obustavi, kao u vreme Josipa Broza? Odgovor ne treba čekati jer je svima unapred poznat – ističe se u saopštenju.

U našem tekstu se, inače, izgradnja Hrama uopšte ne dovodi u pitanje, već činjenica da se ogromna novčana sredstva izdvajaju u trenutku kada je očigledno da to nije prioritet, već je svaki dinar potreban zdravstvu kako bi se u ovoj pošasti sačuvao svaki život.

Glavni urednik lista Danas Dragoljub Petrović kaže da je zapanjen količinom mržnje koju sadrži saopštenje iz kabineta poglavara Srpske pravoslavne crkve.

– Ako je list Danas antisrpski list, kako stoji u saopštenju iz SPC, onda je to isto saopštenje dokaz da je njegov autor duboko antihrišćanski nastrojen. Čudi me da jedna hrišćanska crkva izdaje antihrišćanska saopštenja i baca anatemu na jedini slobodni dnevni list u jednoj neslobodnoj državi, a crkva na takvo stanje u zemlji ne samo da žmuri, nego i odlikuje čelne ljude vladajuće partije, kao i glavne urednike i vlasnike opskurnih režimskih tabloida čije stranice liče na Sodomu i Gomoru – kaže glavni urednik Danasa.

Petrović ističe da se SPC ponaša sramno progoneći jednog od retkih vladika koji se u srpskoj crkvi ponaša časno i hrišćanski.

– Kao sveštenički unuk, vrlo dobro znam šta je istinsko pravoslavlje i svetosavlje, pa me zato i brine mračnjaštvo koje isijava iz tog sramnog saopštenja. Autori ovog saopštenja su u stvari pokazali da bi bili odlični politički komesari. Jedna pravoslavna crkva treba da širi ljubav, a ne mržnju, da podržava pravdoljubivost, a ne da „lovi veštice“, da bude uz svoj narod, a ne da brine o nekretninama i materijalnom. Voleo bih da u našoj crkvi bude više Grigorija, a manje kojekakvih Irineja, zaključuje Petrović.

Predsednik NUNS-a Željko Bodrožić ocenjuje za Danas da je saopštenje patrijarha SPC sramno i da podseća na izjave i saopštenja Šešeljevih radikala „ili neke druge šovinističke grupacije s početka ratnih devedesetih“.

– Etiketiranje Danasa i njegovih novinara kao mrzitelja srpskog naroda, koliko je bedno toliko je i opasno i mislim da bi redakcija trebala da tuži građanina Miroslava Gavrilovića zbog gnusnih uvreda i kleveta koje je kao patrijarh potpisao. A što se tiče vladike Grigorija, verujem da ga je Sinod ovim uvredama i targetiranjem praktično označio kao budućeg patrijarha, jer čini mi se da će sa padom aktuelnog režima za njim poći i aktuelni ekstremistički vrh SPC-a, smatra Bodrožić.

U kabinetu patrijarha u saopštenju pitaju i zbog čega se vladika Grigorije odriče Hrama na Vračaru, iako on to nigde nije rekao, naprotiv. Citirane su njegove reči da nema ništa protiv gradnje crkava i hramova, „kako bi to, uostalom, bilo moguće“, ali i upozorenja u kakvom su stanju naše bolnice. U saopštenju se navodi niz kritičkih i uvredljivih stavova na njegov račun, i konstatuje da će za izrečeno odgovarati pred Saborom.

„Sa ljubavlju“

„Na kraju, sa žalošću konstatujemo i činjenicu da je vladika Grigorije ovom nesrećnom izjavom iz Nemačke (p)ostao perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji, ali ga ipak sa ljubavlju podsećamo na davno izrečenu istinu: Dobar pastijer, jer što kaže inom – i sam svojijem potvrđuje činom“, zaključuje se u saopštenju kabineta patrijarha Irineja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari