Draža Petrović: Premijerka Brnabić u 2021. postala dobrovoljna influenserka Danasa (VIDEO) 1Foto: Danas/Vi pitate

„Premijerka Ana Brnabić je tokom 2021. godine postala dobrovoljna influenserka Danasa. Ona je ove godine malo-malo reklamirala Danas po raznim emisijama, jutarnijm programima, pa i u večernjim emisijama. Prosto nije birala vreme i mesto, uglavnom je držala naslovnu stranu Danasa kad god je trebalo napasti naše novinare i naš medij, uvek iz nekog besmislenog razloga“, rekao je Dragoljub Draža Petrović, glavni i odgovorni urednik lista Danas, gostujući u novogodišnjem „Intervjuu na mreži“.

„Najčešće je po sredi bila neka karikatura Coraxa, a na svako pominjanje porodice predsednika Vučića, čak i pre nego što novine izađu na kioske, premijerka je vadila naslovne strane i nas optuživala da želimo nekakvo zlo predsednikovoj familiji. Naravno, svako ko čita Danas zna da mi nikome na ovom svetu ne želimo zlo, nismo nikad bili takva novina. Mi se samo bavimo temama od javnog interesa i koji su zanimljive našoj publici“, naglasio je Petrović.

On je istakao da u svakoj zemlji mora da se zna šta rade članovi predsednikove familije i da se Danas time bavi isključivo sa aspekta državnih resursa i moći koja je na raspolaganju ljudima u bliskom okruženju predsednika države, a nikako na tabloidan način.

Ako želite jednoumlje – čitajte Informer

Petrović je govorio i o odnosu predstavnika vlasti prema novinarima Danasa i ovom mediju, odgovarajući na pitanja čitalaca da li ćemo pozivati predstavnike vlasti da odgovaraju na naša i pitanja publike. On je komentarisao najčešća objašnjenja koja dobijamo od ministara i ljudi iz vlasti – da ne mogu da gostuju kod nas ili daju izjave i intervjue, zato što su veoma zauzeti, i nemaju vremena.

„To je klasična floskula kad nekog želite da izbegnete. Nas izbegavaju zato što očigledno postoji neka direktiva iz centrale vladajuće partije da se njihovi članovi, posebno ovi na visokim funkcijama, ne pojavljuju u Danasu. Naša uređivačka politika je 24 godine bila da se čuju sve strane i nikada od toga nismo odustajali. Sad imamo taj problem što ne možemo da imamo dve strane, oni nas onemogućavaju, ali mi ne odustajemo“, istakao je Petrović.

Bilo je i onih čitalaca koji su nas kritikovali da nekim „naprednjacima iz Čačka“ i „kvaziopozicionarima“ dajemo i previše prostora a glavni urednik Danasa je rado odgovorio i na ove kritike.

„Ne znam koji su kvaziopozicionari, a ovi naprednjaci iz Čačka, to znam. To je Bratislav Jugović, narodni poslanik SNS, koji jeste, ruku na srce, često u Danasu, ali iz razloga koji je vrlo jednostavan. On je jedan od retkih naprednjaka koji želi da daje izjave za Danas pa se onda čini da ga ima mnogo. On i Dragan Šormaz su retki članovi vladajuće partije koji žele da govore za Danas. To što ih ima, to ne znači da se mi slažemo sa njima, ali čar novinarstva je da imate više mišljenja“, objasnio je Petrović.

On je pozvao i sve druge predstavnike vladajuće partije da se javljaju i da daju izjave za Danas, ali i dodao je nastala takva atmosfera u medijima da se sve češće dešava da se čitaoci ljute kad zovemo drugu stranu.

„Kažu šta će vam neko iz SNS-a, ali to je zato što je to pravilo naše profesije, mi ne želimo da ličimo na Informer, ako želite jednoumlje čitajte njih“, naglasio je Draža.

O novinarskim uzorima, Vučićeviću i ko je kome „nosio burek“

Za razliku od predstavnika vlasti, Dragoljub Petrović jeste odgovarao i na pitanja novinara Danasa koja su se našla među komentarima. Novinarka našeg lista Katarina Živanović upitala je Petrovića o njegovim počecima u novinarstvu, tome ko su mu bili uzori i zašto.

„Jedan od najvećih uzora mi je bio Slaviša Lekić, koji nas je nažalost napustio prošle godine.  Uvek sam želeo da pišem kao on, a u novinarstvo sam ušao tako što sam bio u novinarskoj školici gde je Slaviša bio jedan od mentora, njegov stil je možda najviše uticao na mene“, rekao je Petrović.

Govoreći o budućnosti štampanih medija, Petrović je istakao da je uveren da je ona „svetla“, bez obzira na trend pojave digitalnih medija i portala koji jesu specifikum ovog vremena.

„ Informacije koje se objavljuju na protalima zahtevaju brzinu i često zbog toga ne budu dobre, izgledaju stihijski, a kada čitate portale ne možete da zapamtite gde ste šta pročitali. Sa druge strane, u novinama ima dobrih analiza, komentara i mislim da će oni svakako ostati na tržištu. Čitanje novina je jedan ritual a naslovna strana novina je nešto što pokazuje šta se tog dana dešava u zemlji i kakva je situacija u zemlji“, istakao je Petrović i rekao da portali to ne mogu da zamene.

Petrović se prisetio i nekih ranijih perioda u svojoj karijeri odgovarajući na pitanje čitalaca da li je istina da je on „kupovao burek Draganu J. Vučićeviću“, aktuelnom glavnom uredniku tabloida Informer, „dok su radili zajedno u Kuriru“.

– On mene nije mogao da šalje po burek jer mi nikad nismo radili zajedno u Kuriru. Ja nikad nisam radio u Kuriru već bio kolumnista Kurira, što će reći da sam slao kolumne mejlom svake subote, one su izlazile nedeljom. Radio sam u Glasu javnosti pre toga zajedno sa njim ali sam ja njemu bio urednik pošto sam ja bio urednik rubrike „reportaža“. Mi smo bili prijatelji ranije, ali nekako su nam se putevi razišli još pre Vučića. Niti sam ja njega slao po burek, a on mene pogotovo. Znači nije bilo bureka“, zaključio je Draža.

Draža Petrović: Premijerka Brnabić u 2021. postala dobrovoljna influenserka Danasa (VIDEO) 2
Foto: Danas

U novogodišnjem Danasu – princ Filip, Jasmila Žbanić, glumci protiv Rio Tinta…

Draža je na pitanja čitalaca odgovarao u atmosferi spremanja novogodišnjeg trobroja lista Danas, najavljujući posebna iznenađenja koje čitaoce Danasa očekuju u ovom izdanju, ali i tokom naredne godine.

„Novogodišnji brojevi su obično brojevi u kojima se sumira ono što smo doživeli prethodnih 365 dana. Mi u ovom broju imamo intervju sa pricom Filipom Karađorđevićem, koji je zanimljiv jer se pojavio u široj javnosti prošle godine iznenada i izdvojio se po tome što je podržao proteste protiv Rio Tinta i borio se protiv rušenja na Vračaru. Imamo i intervju sa Jasmilom Žbanić, koja je obeležila prošlu godinu snimanjem filma „Quo vadis, Aida“, najavio je Draža.

Pored toga, u novogodišnjem izdanju Danasa, kako je rekao Petrović, imamo i intervju sa Draganom Đilasom, „našim vlasnikom koji naravno nije naš vlasnik“ istakao je Draža podsećajući da se Danas često optužuje da radi za Đilasa, ali, kako je dodao Draža, „Đilas ima iste veze sa Danasom kao i Vučić, znači nema nikakve veze“. On u šali govori da je „jedan specifikum Danasa – da objavljuje i tekstove protiv gazde“, dodavši da mora da naglasi da se radi o šali jer pojedini političari i mediji mogu da zloupotrebe njegove reči.

Tema koja je obeležila godinu, a o kojoj se piše u novogodišnjem broju, kako ističe glavni urednik Danasa, jesu i glumci koji su podigli glas protiv litijuma i Rio Tinta.

„Za nas su govorili razni „izvođači dramskih radova“, što bi rekao Zoran Radmilović, jer su oni u prethodnoj godini pokazali određenu građansku osvešćenost i ne sećam se da je takve pobune glumaca bilo od onih protesta ’96. godine“, naglašava Draža.

Petrović je čitaoce pozvao da kupe Danas i zbog intervjua sa vaterpolistom Filipom Filipovićem, razgovora sa Stefanom Milenkovićem i Neletom Karajlićem, koji najavljuju svoj zanmiljiv koncert sledeće godine na Tašmajdanu koji će biti spoj klasične muzike i Zabranjenog pušenja.

Takođe, Draža izdvaja i intervju sa Miom Bjelogrlić, koja se tokom prošle godine istakla po ženskom aktivizmu a za Danas će govoriti o dešavanjima koja su kulminirala heštegom „#NisamPrijavila“.

„Sem Rio Tinta to je jedna od najvažnijih tema ove godine“, ocenio je Petrović.

Pored toga, on je otkrio našoj publici i da će gošće kod Zorana Kesića u novogodišnjem izdanju emisije „24 minuta“ biti voditeljke Nataša Miljković i Jelena Obućina a pozvao je publiku i da pogledaju novogodišnju epizodu „Pljiža“ koja će se emitovati na televiziji N1.

Nove kolumne – Marčelo, Žanetić, Draža i Danas na lokalu

U Novoj 2022. godini čitaoce Danasa očekuju brojni noviteti na našim stranicima, a glavni urednik Danasa ekskluzivno je najavio neke od njih kao što su novi kolumnisti i projekat „Danas na lokalu“.

„Od novih kolumnista prvi koji će krenuti je Marčelo, njegova kolumna stiće već za božićni dvobroj. On je predstavnik mlade generacije koja ima šta da kaže, generacije koja dobro razmišlja, a Marčelo može da piše i o politici, kulturi i društvenim fenomenima, tako da verujem da će to biti jako zanimljivo našoj publici. Biće tu još dva, tri iznenađenja, neću sada sve otkrivati ali mislim da je na pragu da počne da piše, a sa njim je najteže dogovoriti zato što ima mnogo obaveza, moj kolega iz „Pljiž-a“ Voja Žanetić“, najavio je Draža.

Glavni urednik Danasa otkrio je i da će i on obradovati čitaoce u Novoj godini nastavkom njegove kolumne „Žvaka u pepeljari“.

Pored toga, Danas sprema ozbiljnije tekstove i izveštaje o dešavanjima u lokalnim sredinama širom Srbije, kroz projekat „Danas na lokalu“. Petrović je objasnio da će urednik ovog sektora Danasa biti Vukašin Obradović i istakao da nema mnogo medija koji mogu da prenose proverene informacije iz manjih gradova zbog čega će se Danas truditi da donese istinu i u te sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari