Pirati su u nedelju oteli teretni brod koji isporučuje pomoć UN u hrani severoistočnom delu Somalije, saopštili su zvaničnici. Samo što je brod MV Rozen isporučio 1.800 tona hrane poluautonomnom regionu Puntland u severoistočnom delu Somalije, pirati su ga napali, rekla je Stefani Savariaud, zvaničnik Svetskog programa za pomoć u hrani UN.

Pirati su u nedelju oteli teretni brod koji isporučuje pomoć UN u hrani severoistočnom delu Somalije, saopštili su zvaničnici. Samo što je brod MV Rozen isporučio 1.800 tona hrane poluautonomnom regionu Puntland u severoistočnom delu Somalije, pirati su ga napali, rekla je Stefani Savariaud, zvaničnik Svetskog programa za pomoć u hrani UN. Ovo je treći brod UN koji je otet u vodama Somalije od 2005.
Još uvek se ne zna da li je neko od 12 članova posade, od kojih je šest osoba iz Sri Lanke i šest iz Kenije, povređeno tokom napada. „Veoma smo zabrinuti za bezbednost članova naše posade“, rekla je Savariaud. „Ovakvi piratski napadi potkopavaju napore da se isporuči pomoć u hrani ljudima koji žive u teškoj situaciji u Somaliji“, dodala je ona. UN su istraživale alternativne transportne rute do Somalije, ali kopneni putevi su problematični zbog manjka bezbednosti, a humanitarni radnici su tako glavne mete kidnapovanja i ubistava.
Brod je trenutno zarobljen u blizini ostrva Ras Afun, u blizini Puntland obale i izgubio je svaki kontakt s matičnom lukom Mombasa. Još uvek nije poznato da li su otmičari bili naoružani, rekao je Endrju Mangura, šef kenijske filijale Programa za pomoć mornarima.
Piraterija je veoma prisutna na obalama Somalije koja ne poseduje delotvornu vladu koja bi mogla da odgovori na problem. Pirati koriste glisere opremljene satelitskim telefonima i GPS opremom. Oni su obično naoružani automatskim oružjem, granatama i navigacionim uređajima za protivtenkovske rakete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari