U Galeriji Muzeja Ponišavlja u Pirotu otvorena je izložba fotografija pod nazivom Pirot pored koga prolazimo na kojoj je izloženo preko 50 crno-belih fotografija koje su snimili anonimni amateri i profesionalni fotografi. Fotografije su iz privatnih foto albuma i arhiva pojedinih pirotskih porodica, a nastale su od početka pa sve do sedamdesetih godina prošlog veka. Želja autora izložbe, kustosa Muzeja Tatijane Karanovićje da se podseti na vreme i neke delove grada koji su dobili sasvim novi izgled i gotovo da se ne prepoznaju.

– Zabeleženi su objekti i prostori, poput zgrade Muzeja i zanatskih radnji u Tijabari, ulica kao što je Dragoševa, ali i delovi grada koje danas jedva prepoznajemo. Izložbom predstavljamo Pirot kakav pamte fotografije iz porodičnih albuma. One nam otkrivaju da su današnji spomenici kulture, ta nepokretna kulturna dobra, bili mesta živosti i svakodnevnih događaja. U isto vreme, to su bila mesta koja su Piroćanci voleli da ovekoveče i poklone najdražima- kaže Karanovićevima.

Ova izložba je u stvari svojevsna šetnja kroz stari Pirot koga uglavnom više nema.

– Tu su fotografije Sarlaha, panorama nekadašnjeg Pirota, zgrada Muzeja i Gimnazije, Železnička stanica, Trg Republike sa spomenikom oslobodiocima od Turaka, stari deo grada Tijabara , ali i kafana Makedonija koje više nema, a na njenom mestu u samom centru grada sada se nalazi zgrada Pošte. Posetioci će videti i fotografiju dvorišta starog Doma Vojske, nekadašnjeg Oficirskog doma – kaže Karanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari