Pirot: Prvi do časnog krsta doplivao profesor fizičke kulture Filip Filipović 1Ilustracija (arhiva)Foto: Z.Panić

Profesior fizičke kulture  i zamenik direktora Sportskog centra Pirot  četrdesetogodišnji Filip Filipović danas je na Bogojavljenje u Pirotu prvi doplivao do časnog krsta i poneo titulu krstonosca na Gradskom kupalištu u Pirotu pred velikim brojem građana.

– Ovo nije prvi put da doplivam do časnog krsta. Prvi put sam učestvovao 2013. godine i tada sam prvi stigao do časnog krsta takođe na kupalištu. Sada se to desilo opet. Veoma sam srećan zbog toga. Nije važno ko je prvi stigao do krsta, važno je da nas ima u ovako velikom broju i da obeležimo ovaj veliki praznik. Hvala svima koji su učestvovali i građanma koji su došli na kupalište. Voda u njemu je biloa dosta hladna- rekao je Filipović po izlasku iz vode.

Za titulu krstonosca nadmetalo se sedamdesetak odvažnih plivača, među kojima je bila I jedna dama.

Filip Filipović  je nagrađen ikonom , majicom i peškirom a prigodnim poklonima nagrađeni su i svi učesnici plivanja.

Filipoviću i ostalim učesnicima čestitali su sveštenik Živko Milović  koji je sve učesnike blagoslovio i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić.

– Čestitam Filipoviću koji je prvi doplivao do časmog krsta ali i svim učesnicima, Nadam se da ćemo ovu tradiciju nastaviti i dalje i da će iduće godine biti još više plivača- rekao je Vasić , koji je svima koji sutra slave Svetog Jovana čestitao slavu.

Po sedamnaesti put je na Bogojavljenje  organizovano plivanje za časni krst u Pirotu. Manifestaciju su i ovoga puta organizovali  Sportski centar Pirot i Crkvena oština Pirot uz pomoć Gradske uprave Pirot.

Pre  nadmetanja za časni krst  iz obe pirotske crkve – “Rođenje Hristovo“ u Pazaru i “Uspenije Presvete Bogorodice“ u Tijabari krenule su litije koje su se srele na Pešačkom mostu na Keju kraj Nišave i zajedno došle do Kupališta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari