Pištaljka: Istraga o RTS-u nije ni počela, rukovodstvo potpisalo još skuplje ugovore 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Istraga tužilaštva o poslovanju Radio-televizije Srbije koje su mediji pre sedam meseci nazivali „aferom godine“, nije se pomakla s mesta jer Više javno tužilaštvo u Beogradu još nije dobilo izveštaj policije, saznaje portal Pištaljka.

Portal posle čijeg pisanja o poslovima RTS-a je i otvorena istraga piše da, ohrabreno ćutanjem tužilaštva i policije, rukovodstvo javnog medijskog servisa odobrava budžete za nove sezone kvizova i emisija u privatnoj produkciji koji su veći nego što su bili.

„Iz dokumenata u koje je Pištaljka imala uvid, vidi se da RTS jednoj od tih privatnih produkcija ‘Filmingu’, koju angažuje za poslove koji bi sam trebalo da radi, osim milionskog budžeta, ljudstva, tehnike i studija, plaća i desetine hiljada evra na ime provizije“, piše portal.

Podsećaju da ranije urednik Kulturno-umetničkog programa RTS-a Vladimir Kecmanović nije mogao da govori o jednom od najvećih projekata u svojoj redakciji – seriji „Pupin“ tvrdeći da „nije odgovoran“. Isto tako, tadašnja urednica Zabavnog programa Olivera Kovačević nije znala da je urednica jedne od najgledanijih emisija javnog servisa „Šarenice“, navodi portal, preprodavala priloge iz te emisije Turističkoj organizaciji Srbije, tako sada direktorka produkcije Biljana Carević, kako je objasnila, nije nadležna da odgovara na pitanja o provizijama koje se isplaćuju spoljnim producentskim kućama.

„Obaveštavam Vas da sam isključivo nadležna za svoju (RTS) produkciju TV emisija, u smislu realizacije projekata sopstvenim kadrovskim i tehničkim resursima“, navela je Carević u odgovoru za Pištaljku.

U tekstu je navedeno da je kviz „Stigni me ako znaš“, najskuplji kviz na javnom servisu, a da će u novoj sezovi ulaganja biti skoro 25 hiljada evra po epizodi.

Za novu sezonu kviza „Potera“ koji producira „Adrenalin“, u vlasništvu firme „Two rivers“ Srđana Šapera, RTS izdvaja više od 706 hiljada evra, a za „Sasvim prirodno“ još 148.260 evra.

Mediji su u julu pisali da je Memedović zbog angažovanja u kvizu „Potera” dao otkaz na RTS-u, u skladu sa Etičkim kodeksom javnog servisa koji je Upravni odbor doneo u decembru prošle godine, a prema kome zaposleni RTS-a ne mogu da rade kao voditelji spoljnih produkcija.

„Kako smo saznali iz Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, oni su 14. februara ove godine poslali nalog policiji da ispita navode iz krivične prijave, da bi tek u julu policiji poslali urgenciju. Kako izveštaj policije tužilaštvo nije dobilo ni nakon urgencije, za Pištaljku su rekli da će je uputiti ponovo ‘narednih dana'“, objavila je Pištaljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari