Pištaljka: Upravnik zatvora kaznio uzbunjivačicu jer ga je prijavila da koristi zatvorenike da mu grade vikendicu 1Foto: uzbunjivaci.rs

Upravnik šabačkog zatvora Dušan Đukić ostavio je bez plate uzbunjivačicu Jelenu Marković Milošević koja je ukazala da on koristi sredstva zavoda i radnu snagu zaposlenih i zatvorenika za izgradnju svoje nelegalne vikendice, objavila je Pištaljka.rs.

On je doneo rešenje o njenom udaljenju s posla tokom trajanja novog, osmog po redu, disciplinskog postupka koji je protiv nje pokrenuo, navodi Pištaljka.

„Disciplinske postupke protiv uzbunjivača koja je razotkrila njegove zloupotrebe upravnik šabačkog zatvora uporno pokreće, kršeći time kako Zakon o zaštiti uzbunjivača tako i rešenje suda koji je Jelenu Marković Milošević zaštitio kao uzbunjivača. Uprkos svemu, niko od nadležnih ne reaguje na ovu samovolju i bahatost upravnika šabačkog zatvora uhvaćenog u korupciji“, piše portal.

Otkako je izvršila uzbunjivanje, upravnik je Jelenu Marković Milošević prvo premestio na drugo radno mesto, u drugi grad i na drugu poziciju, a zatim je protiv nje pokrenuo osam disciplinskih postupaka. Dva disciplinska postupka su zastarela pre nego što je tužilaštvo odlučilo da odbaci krivične prijave uzbunjivača protiv upravnika, a pošto je tužilaštvo odustalo od gonjenja, ohrabren ovakvom odlukom, on je ostale disciplinske postupke iskoristio da bi uzbunjivačici umanjivao platu do granice egzistencije, navodi Pištaljka.

„Poslednji u nizu osvetničkih postupaka prema Jeleni Marković Milošević jeste odluka o njenom udaljenju s posla, zato što bi, kako je navedeno u rešenju, ‘njeno prisustvo na radu ometalo vođenje disciplinskog postupka’“, piše Pištaljka.

Dodaje se da je prethodnih meseci Jelena Marković Milošević, zbog odmazde kojoj je izložena od strane upravnika, posle stalnih umanjenja plate, dobijala tek 20 odsto svoje zarade, a posle najnovijeg postupka u narednom periodu dobijaće samo pet odsto plate, što će u potpunosti ugroziti njenu i egzistenciju njene porodice.

Novi krug odmazde upravnika Đukića podstaknut je odustajanjem Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu od postupanja po krivičnoj prijavi koju su protiv upravnika Đukića pokrenuli uzbunjivači iz šabačkog zatvora. Tužilaštvo je odlučilo da odustane od pokretanja postupka protiv upravnika Đukića jer su u međuvremenu neki svedoci promenili iskaze koji su prvobitno teretili upravnika, a sam upravnik je u međuvremenu uspeo da pribavi račune koji pokazuju da navodno nije koristio sredstva zatvora.

„Uprkos brojnim nelogičnostima i neregularnostima tokom tužilačke istrage i uprkos dokumentaciji, računima, fakturama, fotografijama i drugim dokazima koje su tužilaštvu dostavili uzbunjivači, tužilaštvo je odlučilo da ne podigne optužnicu protiv upravnika uz tvrdnju da ne postoji osnov sumnje da je Đukić zloupotrebio službeni položaj. Ovakvu odluku tužilaštva, upravnik ne samo da je shvatio kao zeleno svetlo za nastavak odmazde nad uzbunjivačem već je koristi kao krunski argument za kažnjavanje uzbunjivača jer se, kako navodi u rešenjima o disciplinskom kažnjavanju, Jelena Marković Milošević više ‘ne može smatrati uzbunjivačem’”, navode iz Pištaljke.

Dodaje se i da progon upravnika nije osetila samo Jelena Marković Milošević, već i njen suprug, takođe zaposlen u zavodu, koga je Đukić kaznio po dva disciplinska postupka koja je protiv njega pokrenuo.

Uzbunjivačica i njen suprug su, uz pomoć advokatskog tima Pištaljke, dobili zaštitu po Zakonu o zaštiti uzbunjivača pred sudom, koja zabranjuje svaki vid odmazde. Međutim, odmazdu je osetio i jedan od advokata Pištaljke, čijoj porodici je upravnik pretio, piše Pištaljka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari