Pitanje nestalih lica je humanitarno pitanje 1Foto: Božidar Petrović/FoNet (Arhivska fotografija)

Više od dvadeset godina nakon sukoba u bivšoj Jugoslaviji, porodice 10.373 nestalih lica još uvek tragaju za svojim najbližima.

Na 14. konferenciji Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih lica iz bivše Jugoslavije održane danas u Beogradu kojoj su prisustvovali, pored udruženja porodica nestalih lica iz regiona i predstavnici vlasti, tužilaštva za ratne zločine i organizacija Crvenog krsta, Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) je apelavao na sve prisutne da se pitanje nestalih što pre reši.

Zita Krener, regionalni koordinator MKCK za Balkan, obratila se učesnicima konferencije na kojoj se razgovaralo o procesu ekshumacija, identifikacija i neidentifikovanih posmrtnih ostataka/lica na području bivše Jugoslavije i budućim koracima u cilju rešavanja pitanja nestalih: „Nakon toliko godina, agonija  porodica ne prestaje. Porodice imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najbližima. Neke od njih čekaju odgovore već više od četvrt veka, a mnogi ih, nažalost, nisu ni dočekali jer nisu više među nama. Potreban je udruženi napor svih aktera vlasti na svim stranama, koji moraju da se angažuju više i preduzmu konkretne korake kako bi ispunili svoje obaveze prema porodicama“, rekla je gospođa Krener naglasivši da se pitanje nestalih lica mora tretirati iskljuèivo sa humanitranog aspekta.

S obzirom na alarmantno smanjenje broja rešenih sudbina nestalih lica u oružanim sukobima 90-ih u bivšoj Jugoslaviji, MKCK je pripremio petogodišnju strategiju koja ima za cilj da se tokom ovog perioda intenziviraju udruženi napori na pronalaženju informacija o nestalim licima i grobnim mestima.

MKCK je već uložio značajne napore u okviru svog privilegovanog statusa u vezi sa pristupom međunarodnim i nacionalnim arhivama i kroz analize prikupljenih informacija doprineo pronalaženju više grobnica na teritoriji bivše Jugoslavije. U okviru petogodišnje strategije MKCK će značajno povecìati svoj istraživaèki tim i obim njegovog rada kako bi se doprineo procesu pronalaženja novih lokacija grobnih mesta  ubrzao.

MKCK će takođe uložiti napore u cilju jačanja lokalne forenzičke ekspertize i unapređenja centralizacije podataka i medicinsko-pravnih standarda. Cilj petogodišnje strategije MKCK-a je da se nakon ovog perioda ojačaju kapaciteti lokalnih i nacionalnih institucija s odgovarajucìim političkim, finansijskim i tehničkim mehanizmima koje će nastavi da rade na pitanju nestalih nakon 2022. godine.

MKCK je ponovio svoju težnju da se porodicama nestalih obezbedi moguænost da reše svoje pravne, administartivne potrebe kroz adekvatan zakonski okvir i da se uspostavi referentna mreža za podršku kako  bi im se pomoglo  da se nose sa svojim specifičnim teškocìama. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari