Najbolji srpski fudbaleri počeli su juče pripreme bez Nemanje Vidića, ali s jasnom namerom i velikom željom da, sa sjajnim štoperom Mančester junajteda ili bez potpore odbrane naše reprezentacije, u „biti ili ne biti“ duelima s Italijom, 7. oktobra u Beogradu, i Slovenijom, 11. 10. u Mariboru, uzmu potrebne bodove za drugo mesto u C grupi i prolaz u baraž kvalifikacija za šampionat Evrope u Poljskoj i Ukrajini sledećeg leta.


– Ništa se nije promenilo od našeg poslednjeg razgovora, Nemanja bi trebalo da nam se pridruži sutra ili u četvrtak – kratko nam je raportirao selektor Vladimir Petrović posle jučerašnje prozivke u „kući srpskog fudbala“ u Staroj Pazovi, a pre prvog popodnevnog treninga dvadesetpetorice prisutnih igrača, koji su u poslednju etapu „operacije EP 2012“ ušli relaksacijom od klupskih mečeva prošlog vikenda.

Za razliku od „orlova“, Italijani na beogradsku Marakanu dolaze rasterećeni rezultatskih briga. Levi bek Mančester Sitija Aleksandar Kolarov smatra, ipak, da Srbija ne treba da igra na kartu opuštenijeg pristupa „azura“.

– Njima ne znači mnogo ovaj meč s nama, ali siguran sam da ne dolaze u Beograd da bi nam poklonili bodove. Reprezentacije takvog rejtinga to ne rade. Pre će pokušati da nam zagorčaju život nego što će nam „prepustiti“ pozitivan rezultat. Verujem, ipak, da su naši motivi veći. Nadam se da ćemo znati da iskoristimo taj adut i podršku s punih tribina – rezonuje nekadašnji defanzivac italijanskog Lacija, koji ne želi čak ni da razmišlja o eventualnoj reprizi sramnog prekida meča istih selekcija u Đenovi u režiji nekoliko instruiranih huligana iz Beograda.

– Ne verujem da je tako moguće. Tada su dva, tri pojedinca pokvarila kompletnu sliku o našoj zemlji i narodu. Očekujem da se ovog puta pokažemo u najboljem svetlu. Srbija i Beograd su uvek bili dobri domaćini – tvrdi Kolarov, koji za igru naše ekipe kaže da „ide uzlaznom putanjom“.

Drugi od brojnih srpskih fudbalera iz Premijer lige, Blekburnov zadnji vezni Radosav Petrović, „jedva čeka ovakve utakmice, jer su one za sve veliki izazov i uživanje“, ali ne pristaje da razglaba na temu mogućih raspleta trke za vicešampionsku poziciju u grupi, za koju se još bore Estonija i Slovenija.

– Pred septembarske mečeve sa Severnom Irskom i Farskim Ostrvima rekli smo da su ključni. Uspeli smo da ih dobijemo, a imali smo sreće i s rezultatima drugih utakmica. Sada kada opet sami najviše odlučujemo o svojoj sudbini ne bi trebalo da nas zanimaju ostali. Ali, ne bismo smeli ni da se bavimo računicama. Jedino je važno da sledeću sredu dočekamo kao drugi u grupi – podvlači on.

Poleteli i „orlići“

Malo pre starijih kolega, u Staroj Pazovi se okupila i većina fudbalera mlade selekcije, ali se nisu dugo tamo zadržali, već su produžili u Aranđelovac, koji će im biti baza do preksutrašnjeg puta u Skoplje, i gde su im se pridružili preostali izabranici selektora Aleksandra Jankovića. U oktobarskoj rundi borbe za Evropsko prvenstvo 2013, „orlići“ igraju s Makedonijom (ovog petka) i Danskom (četiri dana posle u Kragujevcu).

Šaranov stiže danas

Osim Vidića, na početak priprema opravdano je zakasnio i Bojan Šaranov. Golman Makabija iz Haife branio je sinoć mrežu svog kluba protiv istoimene ekipe iz Tel Aviva u sedmom kolu izraelske lige, pa će tak danas zadužiti opremu nacionalnog tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari