Severna Koreja izvozi nuklearnu i tehnologiju za balističke rakete, koristeći više posrednika kako bi izbegla sankcije Ujedinjenih nacija, javio je AP, navodeći da je imao uvid u izveštaj koji su sačinili eksperti UN. U izveštaju na 47 strana dat je prikaz tehnika i načina na koje Severna Koreja pokušava da izbegne sankcije koje joj je Savet bezbednosti UN uveo posle dve nuklearne probe, 2006. i 2009. godine.

AP je naveo da su diplomate u Savetu bezbednosti UN razmatrale taj izveštaj, na zatvorenoj sednici, u situaciji kada se situacija na Korejskom poluostrvu zaoštrava posle potapanja južnokorejskog broda, za šta se optužuje Pjongjang. U izveštaju je navedeno i da je Severna Koreja u ovim zabranjenim aktivnostima koristila brodove i avione kompanija iz različitih zemalja koji su oružje, nuklearnu i raketnu tehnologiju i druge materijale prenosili na više lokacija. Eksperti su konstatovali i da čak 112 od 192 članice UN nije, do 30 aprila, dostavilo izveštaje o tome kako primenjuju rezolucije o sankcijama. Reč je o 51 zemlji iz Afrike, 28 iz Azije i 25 iz Latinske Amerike i Kariba. Reč je o 51 zemlji iz Afrike, 28 iz Azije i 25 iz Latinske Amerike i Kariba.

U međuvremenu, Japan je saopštio da će pooštriti sankcije prema Severnoj Koreji zbog objavljivanja izveštaja u kojem se navodi da je Pjongjang odgovoran za potapanje južnokorejskog broda, kada je poginulo 46 mornara. Štaviše, parlament u Tokiju verovatno će usvojiti propis kojim će obalskoj straži te državi biti omogućeno da nadzire severnokorejske brodove u međunarodnim vodama, što je u skladu sa rezolucijom UN.

Japanske vlasti takođe su saopštile da će vlada, koja je već obustavila trgovinske veze sa Severnom Korejom, preduzeti korake u cilju sprečavanja izvoza i uvoza preko trećih zemalja, prenose zapadne novinske agencije. Ove odluke Japana stižu nakon trilateralnih konsultacija sa Južnom Korejom i Kinom, pri čemu je Tokio iskazao posebnu zainteresovanost da Peking, kao saveznik Pjongjanga, odlučnije doprinese prevladavanju aktuelne krize na Korejskom poluostrvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari