Plan za malu maturu trebalo bi da bude objavljen u petak 1Foto: Vesna Andrić/Danas

Kakav je plan za predstojeću malu maturu i na koji način će biti organizovana trebalo bi da bude saopšteno u petak, rečeno je Danasu u Ministarstvu prosvete, iz koga su prethodno rekli našem listu da nije doneta odluka o spajanju učenika iz nekoliko susednih osnovnih škola kako bi ispite polagali u jednom objektu.

O tom rešenju mediji uveliko spekulišu, a za 20. jun se najavljuje sastanak rukovodilaca aktiva direktora beogradskih osnovnih škola sa predstavnicima Ministarstva o održavanju završnog ispita za učenike osmog razreda.

U Ministarstvu, međutim, za Danas kažu da će načelnici svih školskih uprava, kao i svake godine, održati sastanke sa direktorima škola uoči završnog ispita koji će osmaci polagati 27, 28. i 29. juna.

– Takvi sastanci deo su redovnih aktivnosti u cilju što bolje pripreme i sprovođenja završnog ispita.Osim toga, Ministarstvo prosvete je u redovnoj komunikaciji sa predstavnicima MUP-a kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje završnog ispita – kažu u Ministarstvu.

Kako je naš list pisao, mogućnost da se spajaju učenici iz više škola pomenuta je kao jedno od rešenja zbog čestih dojava o postavljenim bombama u obrazovnim ustanovama, ali direktori do sada nisu dobili nalog da tu meru sprovedu.

Informacije koje stižu iz škola su kontardiktorne – dok neki direktori kažu da već dogovaraju spajanje, drugi tvrde da je tako nešto nemoguće sprovesti u školama koje imaju veliki broj osmaka.

Ima i onih koji kažu da ovaj predlog nije popularan jer bi mogao izazvati negodovanje roditelja, pošto svi đaci ne bi imali ravnopravne uslove za polaganje.

– Mala matura se organizuje u osnovnim školama upravo da bi se smanjio pritisak i da bi deca bila u poznatom okruženju. Ako bi došlo do spajanja samo nekih škola onda bi deo učenika ispit polagao na „domaćem terenu“, a drugi na nepoznatom, čime se deca automatski stavljaju u neravnopravan položaj – komentariše direktorka jedne beogradske osmoletke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari