Ski-centar Tornik prvi je ski-centar u Srbiji koji je profesionalcima i rekreativcima ove letnje sezone ponudio planinski biciklizam. Biciklisti će se do vrha Tornika prevoziti šestosednom žičarom koja poseduje adaptere za prevoz bicikala, uživati u pejzažima, a potom će se spuštati uređenim stazama u dužini od 20 kilometara.


Te, ali i druge biciklističke staze na Zlatiboru – jednu do Semegnjeva i drugu do Zlatiborskih jezera, već su isprobali biciklisti iz Užica, Čačka, Kraljeva i Kragujevca.

– Probali smo staze koje je Javno preduzeće Skijališta Srbije trasiralo i one su bezbedne i veoma interesantne, rekao je Dragan Dostanić, predsednik Biciklističkog saveza Srbije.

Na velike potencijale Zlatibora, jedne od najposećenijih turističkih destinacija u našoj zemlji, ukazao je i Goran Petrović, državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

– Zlatibor je specifičan po velikom broju posetilaca i tokom letnje sezone, a zbog Tornika ima šansu da bude mnogo posećeniji, ne samo zimi nego i tokom leta, naglasio je Petković.

Istakavši da su planine najveći turistički potencijal Srbije, Jelena Đurić, direktorka Sektora za komercijalne poslove JP Skijališta Srbije, istakla je da to preduzeće, po ugledu da svetske ski-centre, stalno obogaćuje turističku ponudu, kako bi naše planinske destinacije i u letnjem periodu postale konkurentne evropskim planinskim centrima.

– Nakon odlične zimske sezone, gde su oboreni svi rekordi posećenosti, letnje aktivnosti Skijališta Srbije privući će mnoge posetioce na Zlatibor, ali i na Kopaonik i na Staru planinu, poručila je Đurićeva.

Pored planinskog biciklizma, posetioci Zlatibora mogu da uživaju u panoramskoj vožnji žičarom do Tornika, šetnjama, planinarenju, a zabava se nudi i deci na igralištima i stazama za letnje sankanje. Osim biciklističkih staza na Torniku, kako je podsetio Darko Đurović, direktor Turističke organizacije Zlatibor, ta organizacija, JP Skijališta Srbije i opština Čajetina, uredili su više od 50 kilometara drugih biciklističkih staza i to prema Mokroj gori i Semegnjevu, ali i planinarske staze kako bi gostima omogućili aktivni odmor, što će, kako je poručio, biti glavno obeležje ove letnje sezone na toj planini.

Vodopad u Gostilju

Posetiocima se nudi i izlet do vodopada u Gostilju, visokog dvadeset metara, koji se nalazi dvadesetak kilometara od centra Zlatibora. Uređene su staze, piknik mesta i vidikovci, a tu je i mogućnost odmora u seoskim domaćinstvima. Posete su od 9,30 do 19 časova, pojedinačna ulaznica košta 100, porodična 300 dinara, dok je za decu ulaz besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari