Platforma "Tri slobode": Tužilaštvo da pokrene istragu i procesuira huligane koji su pretili Brankici Stanković 1foto Insajder TV kanal

Organizacije civilnog društva okupljene oko platforme „Tri slobode“ zatražile su danas od tužilaštva da pokrene istragu i procesuira huligane koji su na sportskim utakmicama u prethodnih sedam dana pretili glavnoj i odgovornoj urednici TV Insajder Brankici Stanković.

U saopštenju 14 organizacija je navelo da je zastrašujuće što tužilaštvo i posle nedelju dana nije pokrenulo postupke protiv pripadnika huliganskih grupa, imajući u vidu da je zbog eksplicitnih pretnji koje su joj upućene pre 13 godina Brankica Stanković živela pod policijskim obezbeđenjem.

Organizacije su podsetile da je predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila da su pretnje upućene Brankici Stanković apsolutno nedopustive, a Veran Matić obavestio javnost da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke.

Uprkos tome, obaveza nosilaca izvršne, zakonodavne i sudske vlasti je da konkretnim postupcima, a ne deklarativnim izjavama i najavama dokažu da je država jača od huligana. Ove pretnje institucije ne smeju potceniti, posebno imajući u vidu da ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović još nisu dobila konačni sudski epilog, ističe s se u saopštenju.

Potpisnici saopštenja su Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Novi optimizam, Fondacija Slavko Ćuruvija, NUNS, Inicijativa za ekonomska i socijalna prava – A11, Autonomni ženski centar, Transparentnost Srbija, YUCOM, CRTA, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Centar za kulturnu dekontaminaciju i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari