"Platinasti jubilej" kraljice Elizabete obeležen i u Beogradu (FOTO) 1Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

U rezidenciji britanske amabasadorke u Beogradu danas je svečanim prijemom obeležen „Platinasti jubilej“ i zvaničan rođendan kraljice Elizabete Druge.

Domaćini prijema bili su ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva Šan Meklaud i njen suprug Ričard Robinson.

Prisustvovalo je oko 400 zvanica iz političkog, poslovnog, javnog i kulturnog života Srbije.

Istovremeno, obeleženo je i 50 godina od kraljičine zvanične posete Beogradu i  SFRJ.

Tim povodom, JKP „Zelenilo Beograd“ restauriralo je stablo i memorijalnu tablu u Parku prijateljstva na Ušću. Britanska ambasada je u neposrednoj blizini posadila 70 novih stabala atlantskog kedra.

Partneri u organizaciji obeležavanja jubileja bile su kompanije AstraZeneca, British Motors, G3 Spirits, G4S, JCB, McCulloch Wines, Pernod Ricard i Unilever.

Podršku su pružili i Crveni Krst Beograda, udruženje građana „Evo Ruke“ i umetnički ansambl ministarstva odbrane i Vojske Srbije „Stanislav Binički“, koji je izveo nacionalnu himnu i tradicionalne i pop/rok kompozicije.

Kraljica Elizabeta Druga ove godine je postala prvi britanski monarh koji obeležava „platinasti jubilej“, odnosno 70 godina službe građanima Ujedinjenog Kraljevstva, prekomorskih teritorija i Komonvelta.  Kraljica Elizabeta II najdugovečniji je britanski vladar i drugi najdugovečniji vladar u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari