Šest mladih preduzetnika iz Bujanovca, Preševa i Vranja potpisalo je juče ugovore za nabavku opreme za privatni biznis u pojedinačnoj vrednosti od po 3.000 dolara, što će im omogućiti da započnu sopstveni poljoprivredni, uslužni ili zanatski posao.


Grantovi su deo napora USAID-a i nemačke organizacije Help da se smanji nezaposlenost mladih u regionu juga Srbije gde je bez posla čak 43 odsto građana što je skoro dvostruko više od nacionalnog proseka koji iznosi 22 procenta – rekao je na svečanosti potpisivanja ugovora u Vranju Majkl Pilsberi, direktor USAID Programa za jačanje ekonomske sigurnosti.

Prisutnima se obratio i Timo Stegelman, regionalni predstavnik za jugoistočnu Evropu organizacije Help kao partner u ovom projektu koji će takođe potpisati ugovore o donacijama koje se dodeljuju klijentima.

– U martu ove godine Help i USAID Program za jačanje ekonomske sigurnosti potpisali su Memorandum o razumevanju kojim su se obavezali da će podržati grupu malih preduzeća u Bujanovcu, Preševu i Vranju. Ovim projektom predviđeno je da pomoć za početak sopstvenog biznisa dobije više od 150 mladih ljudi iz Vranja, Bujanovca i Preševa, a u toku je obuka za biznis poslovanje za još 60 kandidata – rekao je Stegelman.

Od 2002. aktivnosti nemačkog Helpa fokusirane su na efektivniji lokalni ekonomski razvoj, pa je do sada podržano više od 3.600 preduzetnika i mikropreduzeća. Od pre četiri godine USAID Program za jačanje ekonomske sigurnosti radi na povećanju konkurentnost mladih kako bi održali ili započeli novi biznis, kao i na pomoći mladima da steknu veštine i znanja neophodne za uspeh u tržišnoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari