Po dualnom modelu uči 4.200 đaka 1Marko Čadež i Mladen Šarčević

Oko 23 odsto srednjih stručnih škola je uključeno u neki vid dualnog obrazovanja, izjavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević, ocenujući da su dualni modeli u ekspanziji u Srbiji.

On je na konferenciji posvećenoj ovoj temi, u organizaciji Švajvarsko-srpske trgovinske komore, rekao da je neophodno i da se strukovno i univerzitetsko obrazovanje poveže sa privredom.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izneo je podatak da je 2015. u dualno obrazovanje bilo uključeno samo 400 učenika u tri obrazovna profila i 40 kompanija dok se danas za 33 zanimanja po dualnom modelu obrazuje 4.200 srednjoškolaca, uz učešće 600 kompanija. On je najavio da će pilot projekat dualnog obrazovanja od naredne školske godine postati deo redovnog sistema.

Filip Ge, ambasador Švajcarske u Srbiji, izrazio je zadovoljstvo što je tema dualnog obrazovanja pokrenuta u našoj državi, budući da je izuzetno važna za odnose dve zemlje. On je naveo da će Švajcarska ostati posvećena promociji zapošljavanja mladih u Srbiji, ulaganjem od oko devet miliona evra u naredne četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari