Po poternici uhapšen advokat Čedomir Kokanović 1

Beogradski advokat Čedomir Kokanović uhapšen je danas u 12 časova u Novom Sadu po poternici koju je protiv njega prethodno izdao Osnovni sud u tom gradu. Advokat Ivan Ninić rekao je agenciji Beta da je Kokanović uhapšen u Bulevaru Bate Brkića.

„Kokanović je uhapšen kada se, u svojstvu zastupnika, uputio prema prostorijama Advokatske komore Vojvodine gde je u 13 časova trebalo da pristupi u svojstvu branioca kolege koga zastupa u disciplinskom postupku, a koga sistematski progone disciplinski organi te komore. Kako sam informisan, razlog hapšenja mog branjenika je privatna krivična tužba za uvredu koju je protiv njega podneo predsednik Advokatske komore Vojvodine Vladimir Beljanski“, kazao je Ninić.

Dodao je da su povod za ovu tužbu raniji navodi advokata Kokanovića o finasijskim malverzacijama i službenim putovanjima u advokatskim komorama Vojvodine i Srbije.

„Moj branjenik nikada nije uredno primio sudski poziv, ali je uprkos tome, na inicijativu privatnog tužioca Vladimira Beljanskog, novosadski sud izdao poternicu i naložio njegovo hapšenje. Očigledno je da su određeni doušnici prijavili policiji da će Kokanović danas zbog službenih obaveza boraviti u Novom Sadu i izražavamo sumnju da je praćen po dolasku u Novi Sad. I to svakako, najbolje ilustruje trenutne razmere propasti srpske advokature“, naglasio je Ninić.

Po njegovim rečima, nedopustivo je da se jedan advokat, samo zbog britkog pera i oštre reči, stavlja na poternicu i hapsi, u postupku po privatnoj krivičnoj tužbi.

„U pitanju je nesvakidašnji revanšizam i teatar apsurda, čak i za naše skromne pravne standarde. Došli smo u situaciju da, u 21. veku, advokat proganja advokata zbog verbalnog delikta preko aplikacije „Vajber“ i da naš kolega bude uhapšen, na svom radnom mestu, na ovako sraman način. Pa, šta onda, mogu da očekuju građani i ko će njihova zajemčena prava i slobode sutra da zaštiti“, naglasio je Ninić.

Kazao je da Čedomir Kokanović ima poznatu i stalnu i registrovanu adresu prebivališta u svom stanu u Beogradu, da je zaposlen u svojoj advokatskoj kancelariji, da nije pripadnik bilo kakve organizovane kriminalne grupe i da nikada nikoga nije samleo u Ritopeku.

„Kokanović jei dostupan svim državnim organima. Ne postoji nijedan opravdani razlog za određivanje pritvora i verujem da ovog puta revanšizam neće nadvladati činjenice i pravo“, rekao je Ninić.

Advokat Čedomir Kokanović trenutno u novosadskoj policiji čeka odluku o pritvoru.

On je agenviji Beta rekao da je nečuveno da se advokat hapsi u privatnom krivičnom postupku zbog uvrede gde ne može ni biti kažnjen zatvorom.

„Situacija u advokaturi, a posebno Advokatskoj komori Vojvodine izmiče kontroli i situacija običnih advokata u Srbiji postaje neizdrživa. Ovo hapšenje je samo vrh ledenog brega, a brojni advokati u Srbiji svaki dan bivaju krivično i disciplinski gonjeni, izbacuju se iz komora i otimaju im se predmeti i klijenti. Iza toga najčešće stoje moćnici iz advokatskih komora koje štiti vlast. Pozivam sve advokate iz Vojvodine da se trgnu, pobune i zbace diktaturu Vladimira Beljanskog i njegove klike, ne zbog mene, već zato ovo isto preti i njima, a mnogi su već to i iskusili“, saopštio je Kokanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari